BROJ POGINULIH U TURSKOJ I SIRIJI PREMAŠIO 15.000: Vlasti odblokirale Tviter u Turskoj, oglasio se Ilon Mask

Autor:

Svet

09.02.2023

07:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Turske proglasio tromesečnu vanrednu situaciju.

BROJ POGINULIH U TURSKOJ I SIRIJI PREMAŠIO 15.000: Vlasti odblokirale Tviter u Turskoj, oglasio se Ilon Mask

Foto: Tanjug/AP

Broj pognulih u zemljotresima koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju premašio je 15.000 ljudi, javlja CNN, pozivajući se na novi izveštaj zvaničnika.

Već četvrti dan traje očajnička potraga za preživelima ispod ruševina. U Turskoj raste bes zbog spore reakcije vlasti nakon potresa. Gradovi su sravnjeni sa zemljom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Zemljotres u Turskoj

 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan proglasio je tromesečnu vanrednu situaciju u 10 provincija. On je juče stigao u pogođena područja i priznao da je bilo "nedostataka" u reakciji njegove zemlje na razorni potres.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Turska, zemljotres

 

Spasioci se i dalje grozničavo trude da izvuku preživele iz ruševina. Najnovije procene Svetske zdravstvene organizacije govore da bi katastrofa mogla da pogodi do 23 miliona ljudi.

Ogromne gomile šuta i olupina nalaze se na ulicama u Gaziantepu gde su nekada bile stambene zgrade i imanja.

Dok se očajnička potraga za preživelima nastavlja, hitne službe su povremeno pozivale na tišinu od onih u neposrednoj blizini i da se teška mašinerija nakratko zaustavi dok spasioci provere da li zarobljeni stanovnici daju znake života.

Državna agencija za upravljanje katastrofama rasporedila je timove za potragu i spasavanje u teško pogođena područja, a ministar zdravlja je najavio da su uspostavljene terenske bolnice.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Povređeni u zemljotresu

 

Tviter jedno vreme nije bio moguć

Pristup društvenoj mreži Tviter jedno vreme nije bio moguć na većini mreža u Turskoj, u vreme sve jačih kritika na račun vlasti zbog loše reakcije na ovonedeljni razorni potres.

Reporteri AFP-a nisu mogli pristupiti toj društvenoj mreži u različitim delovima Turske. Platforma je radila uz korišćenje VPN usluga koje otkrivaju lokaciju korisnika i uglavnom su besplatne, prenosi Jutarnji list.

Stranica koja prati društvene mreže netblocks.org objavila je da je Tviter prvobitno bio teško dostupan, a potom potpuno blokiran na mrežama svih glavnih telekomunikacijskih kompanija.

Sinoć se ovim povodom oglasio i Ilon Mask koji je rekao da je Turska vlada obavestila Tviter da će pristup uskoro biti ponovo omogućen.

 

 

Rano jutros je javljeno da se prostup Tviteru u Turskoj danas se normalizuje, saopštila je kompanija za praćenje interneta Netbloks, a prenosi CNN.

Turska policija je od zemljotresa koji se dogodio u ponedeljak uhapsila 18 ljudi zbog "provokativnih" objava na društvenim mrežama u kojima se kritikovan način na koji se vlada predsednika Erdogana nosi sa katastrofom.

Turski zvaničnici su više puta upozorili na širenje dezinformacija uoči izbora 14. maja na kojima će Erdogan pokušati da produži svoju 20-godišnju vladavinu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading