ŠARLI EBDO PRETERAO?! Nova karikatura poznatog satiričnog časopisa o zemljotresu u Turskoj izazvala BURU! (FOTO)

Autor:

Svet

08.02.2023

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karikatura je na društvenim mrežama izazvala lavinu komentara.

ŠARLI EBDO PRETERAO?! Nova karikatura poznatog satiričnog časopisa o zemljotresu u Turskoj izazvala BURU! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

Francuski magazin Šarli Ebdo objavio je karikaturu kojom ismeva Tursku nakon što su tu zemlju i Siriju pogodila dva zemljotresa u kojima je poginulo više hiljada ljudi.

Karikatura, objavljena na Tviter nalogu magazina, prikazuje srušene i oštećene zgrade, preokrenuti automobil i brda krhotina, prenosi Anadolija. "Zemljotres u Turskoj", piše u gornjem desnom uglu karikature, dok u dnu karikature piše "(Nije) čak bilo potrebno da se šalju tenkovi".

 

 

Politikolog sa francuskog Nacionalnog centra za naučna istraživanja Fransoa Burgat ocenio je da karikatura "nije ništa drugo nego sramota".

Korisnici društvenih mreža kritikovali su časopis zbog ismevanja katastrofe koja je odnela preko 7000 života, dok je 20.000 povređeno.
 
Istakli su i da je ilustracija „neosetljiva“, "neukusno napravljena“ i da prevazilazi prihvaćeni prag „pametnih šala i crnog humora“.

Istaknuti imam, Omar Sulejman, sa Instituta za islamska istraživanja Iakeen, takođe je tvitovao o publikaciji u kojoj se navodi da karikatura "dehumanizuje" muslimane kao žrtve na "svaki način".

"Tenkovi više nisu potrebni", kažu u slavlju. Kakva odvratna publikacija. Uvek je i bila. Ruganje smrti hiljada muslimana je vrhunac toga kako nas je Francuska dehumanizovala u svakom pogledu. A luda stvar je što ne možemo čak ni reći da je ovo novi minimum za vas - napisao je on na Tviteru.

 

 

Više od 7.800 ljudi je poginulo, u zemljotresima jačine 7,7 i 7,6 stepeni po Rihteru koji su u ponedeljak pogodili Tursku i Siriju, prenosi AP.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Gasa

08.02.2023 09:06

I posle se čude i zgrazavaju kada ih neko upuca. Jel su to te zapadne vrednosti? Ti smeš drugome svašta reči i uraditi a kada tebi uzvrate onda je to pretnja i terorizam.

mumi

08.02.2023 09:08

Demokratija ali samo za odredjene drzave. Negde se ratuje "zbog ljudskih prava" a negde je terorizam,fasizam... Tako kazu mama Engleska i mama Amerika ostale ovcice slede retoriku.

Džonko

08.02.2023 18:28

Zašto se čudimo ovome..??? Zapadna Evropa saoseća SAMO I ISKLJUČIVO kada se njima nešto loše dešava a za muslimane, slovene, kineze, afrikance nemaju ni grama empatije, naprotiv, raduju se kada patimo ili nam je loše a i oni doprinose tome koliko god i kada god mogu...!!!