UKRAJINA DOBIJA MOĆNO ORUŽJE: Američka GLDSB raketa pogađa BILO KOJI cilj

Autor:

Svet

01.02.2023

10:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Očekuje se da će odluka biti objavljena već ove nedelje.

UKRAJINA DOBIJA MOĆNO ORUŽJE: Američka GLDSB raketa pogađa BILO KOJI cilj

Foto: Tanjug/AP

Sjedinjene Države spremaju vojnu pomoć u vrednosti od više od 2 milijarde dolara za Ukrajinu, za koju se očekuje da će po prvi put uključiti rakete većeg dometa, kao i drugu municiju i oružje, izjavila su Rojtersu u utorak dva američka zvaničnika obaveštena o ovom pitanju.

Očekuje se da će odluka biti objavljena već ove nedelje, rekli su zvaničnici. Takođe se očekuje da će uključiti opremu za podršku sistemima protivvazdušne odbrane Patriot, precizno navođenu municiju i protivtenkovsko oružje Džavelin, dodali su.

 

 

Jedan od zvaničnika je rekao da će deo paketa, za koji se očekuje da će iznositi 1,725 ​​milijardi dolara, doći iz fonda poznatog kao Inicijativa za bezbednosnu pomoć Ukrajini (USAI), koji omogućava administraciji predsednika Džoa Bajdena da nabavi oružje iz industrije, a ne iz američkih zaliha oružja, prenosi Rojters.

Sredstva USAI-a bi išla za kupovinu novog oružja, bombe malog prečnika (GLSDB) koju je napravio Boeing Co (BA.N), koja ima domet od 94 milje (150 km). Sjedinjene Države su odbile ukrajinske zahteve za raketu ATACMS dometa 185 milja (297 km).

 

 

Veći domet GLSDB kbombe bi mogao da omogući Ukrajini da gađa ciljeve koji su joj sad van domašaja i da napada ruske snage iza njihovih linija.

Rojters je prvi put izvestio o Bingovom predlogu da GLSDB postavi za Ukrajinu u novembru. U vreme kada se očekivalo da bi GLSDB mogao biti u Ukrajini do proleća.

GLSDB raketa kombinuje GBU-39 bombu malog prečnika sa raketnim motorom M26. Projektil je vođen GPS-om, može da savlada pojedine vrste elektronskih ometanja, upotrebljiv je u svim vremenskim uslovima i može se koristiti protiv oklopnih vozila.

Mala, sklopiva krila omogućavaju da leti više od 100 km ako se ispusti iz aviona i pogodi mete prečnika 1 metar.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading