UKRAJINCI PREDAJU BAHMUT PRED GODIŠNJICU RUSKE AGRESIJE: Ponavlja se scenario viđen pre ulaska Vagnerovaca u Soledar!

Autor:

Svet

01.02.2023

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od komandanata u strateški važnom gradu u Donbasu izjavio da bi vlasti u Kijevu odluku o povlačenju donele isključivo s ciljem spasavanja života vojnika.

UKRAJINCI PREDAJU BAHMUT PRED GODIŠNJICU RUSKE AGRESIJE: Ponavlja se scenario viđen pre ulaska Vagnerovaca u Soledar!

Foto: Shutterstock, Google/Map

Borba za Bahmut

Izjave ukrajinskih vojnih komandanata iz Bahmuta ukazuju da bi vlasti u Kijevu mogle narednih nedelja da narede povlačenje iz strateški važnog grada u Donbasu, a to bi moglo da se poklopi s godišnjicom ruske agresije na susednu zemlju 24. februara.

Denis Jaroslavski, komandant jedne od jedinica koje brane Bahmut, rekao je da bi jedini cilj eventualnog povlačenja iz ovog grada bilo spasavanje života ukrajinskih vojnika. On je takođe upozorio da "superkvalifikovane" regularne ruske vojne trupe sada pomažu plaćenicima iz Grupe "Vagner" u napadu na gradove koji okružuju Bahmut. To je potvrdio i drugi ukrajinski komandant Volodimir Nazarenko, koji je rekao da ruski padobranci učestvuju u borbi za Bahmut.

- Oni samo idu napred, oni se ne kriju, napreduju svom snagom - rekao je Jaroslavski na ukrajinskoj televiziji, dok je Nazarenko dodao da je "već pet-šest meseci kod Bahmuta pravi pakao".

Sve ovo liči na situaciju sa početka prošlog meseca, kada su vagnerovci sve snage koncentrisali na napad na grad Soledar da bi presekli ukrajinsku odbrambenu liniju Seversk-Soledar-Bahmut, što su nakon dve nedelje i uspeli, zauzevši grad poznat po rudniku soli. Tada su prvo iz proruskih medija krenule priče o povlačenju Ukrajinaca iz Soledara, a onda je i neimenovani ukrajinski vojnik za CNN situaciju na tamošnjem ratištu i rekao da se trupe osećaju napušteno i da im ponestaje hrane i vode i imaju još malo municije.

- Druge jedinice su se povukle ili im je naređeno povlačenje, a nama je rečeno da izdržimo. Izdržaćemo koliko možemo, ali svako se može umoriti i na kraju doći do granice. Nemoguće je tako dugo izdržati samo uz visoki moral - rekao je 11. januara ukrajinski vojnik da bi vlasti u Kijevu tek dve nedelje kasnije zvanično potvrdile da su se trupe povukle.

Makron ne isključuje mogućnost slanja aviona rafal Kijevu

Francuski predsednik Emanuel Makron primio je juče u Parizu Oleksija Reznikova, ministra odbrane Ukrajine, i uoči njegovog dolaska poručio da ne isključuje mogućnost slanja borbenih aviona rafal Kijevu. Američki predsednik kazao je da neće poslati lovce F-16 vajper nakon medijskih navoda da Pentagon aktivno lobira za isporuku tih borbenih aviona Ukrajincima. To ipak ne znači da F-16 vajper neće završiti u Kijevu jer bi Holandija mogla da pošalje ove letelice uz odobrenje iz Vašingtona.

Čečeni silovali Putinovu novinarku-propagandistu u Melitopolju

Rusiju potresa veliki skandal nakon što je u javnost procurilo pismo ruske televizije NTV u kojem se navodi da je njihova novinarka Olga Zenkova silovana u Melitopolju. Mediji prenose da je propagandista ruskog predsednika Vladimira Putina poslata u taj grad na jugu Ukrajine koji su ruske snage zauzele na samom početku agresije da bi napravila reportažu. Tamo je naletela na zloglasnu čečensku brigadu ruskih trupa čiji su vojnici prvo pretukli njenog snimatelja, a potom nju silovali.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading