IZUSTILA SAM POSLEDNJU MOLITVU, BILA SAM SPREMNA DA UMREM: Jeziva ispovest žene koja je preživela jeziv zločin "ubice sa pruge" - usmrtio joj je dečka pred očima (FOTO)

Autor:

Svet

31.01.2023

18:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kristofer je umro na licu mesta, pored pruge, Holi je vezana, teško pretučena i silovana, ali je uspela da preživi "ubicu sa pruge".

IZUSTILA SAM POSLEDNJU MOLITVU, BILA SAM SPREMNA DA UMREM: Jeziva ispovest žene koja je preživela jeziv zločin "ubice sa pruge" - usmrtio joj je dečka pred očima (FOTO)

Foto: YouTube/Printscreen/WHAS11

Holi Dan preživela stravičan zločin

Holi Dan jedina je preživela žrtva serijskog ubice Anhela Resendziza. Ona je u intervjuu sada opisala šta se dogodilo kobnog dana pre više od dve i po decenije, kad je tek bila studentkinja.

Holi je 1997. uživala u svom studentskom životu na Univerzitetu Kentaki, ali leta te godine sve se promenilo. Ona i njen dečko Kristofer Majer išli su kući 29. avgusta duž pruge u Leksingtonu kad je iznenada, skriven iza razvodne kutije, iskočio muškarac koji se tu krio i napao ih.

Kristofer je umro na licu mesta, pored pruge, nakon što je napadač bacio na njega kamen težak oko 20 kilograma. Holi je vezao, teško pretukao i silovao.

- Ja sam u stvari izgovorila svoju poslednju molitvu. Znala sam u svom srcu da je Kris mrtav. Stoga sam izgovorila svoju poslednju molitvu i mislila da sam spremna da i ja umrem. Mislila sam da je to ono što će se dogoditi – rekla je Holi u intervjuu za KSAT.

Ali, to se nije dogodio. Napadač je otišao misleći da je Holi mrtva, ali je ona uspela da povrati svest i nekako dođe do obližnje kuće odakle je pozvala policiju. Preživela je, ali ono što je pretrpela pratiće je do kraja njenog života.

Krvavi dosije "ubice sa pruge"

Kasnije je otkrila da je čovek koji je napao nju i njenog dečka bio serijski ubica Anhel Resendiz, poznat i kao “ubica sa pruge”. Resendiz je osumnjičen za čak 24 ubistva širom Sjedinjenih Američkih Država i Meksika tokom devedesetih godina, uključujući gradove San Antonio i Hjuston.

 

 

Uhvaćen je nakon što je njegova sestra Manuela videla svog brata na plakatu FBI najtraženijih osoba i pozvala policiju. Teksaški rendžer Dru Karter se 12. jula 1999, u pratnji Manuele i kako navodi KSAT duhovnog vodiča, sreo sa Resendizom na mostu koji povezuje El Paso sa Huarezom, Meksiko, i predao se. U vreme hapšenja bio je osumnjičen za devet ubistava blizu železničkih pruga u Teksasu, Kentakiju i Ilionoisu.

Vlasti su uspele da ga povežu sa najmanje 15 ubistava u šest država. Ta ubistva su počela u San Antoniju 1986. Među tim žrtvama bili su neidentifikovana beskućnica, koju je upucao u martu te godine a njeno telo bacio u napuštenu kuću, i njen dečko čije je telo bacio u potok između San Antonija i Juvaldija.

U julu 1991. ubio je Majkla Vajta (33) tukući ga ciglom do smrti. U martu 1997. ubio je 16-godišnju Vendi Vo Huben i njenog verenika Džesija Hauela. Tinejdžerku je silovao i zadavio pa zakopao u Okali, Florida, dok je njenog verenika usmrtio metalnom spojnicom za crevo a telo ostavio pored pruge. Iste godine u julu je šperpločom na smrt pretukao Roberta Kastra (54) kod pruge u Koltonu u Kaliforniji. Sledećeg meseca ubio je Kristofera Majera, dok je Holi Dan preživela napad.

U oktobru 1998. Lifi Mejson (87) je pretučena na smrt žaračem u svojoj kući u Hjuz Springsu u Teksasu, a u decembru je Fani Bajers (81) pretučena na smrt felnom u svom domu u Karlu u Džordžiji. Istog meseca je dečji neurolog Klaudija Benton (39) silovana, izbodena i pretučena statuom u svojoj kući u Vest Juniversiti Plejsu u Teksasu.

 

 

U maju 1999. maljem su ubijeni Norman Sirnik (46) i njegova žena u parohiji Ujedinjene Crkve Hristove. Istog 2. maja ubijena je i Karen Sirnik (47) u Vajmaru u Teksasua. U junu 1999. je Noemi Domingez (26), učiteljica iz Hjustona, pretučena na smrt pijukom u svom domu, a istog dana je tim pijukom ubijena i Džozefin Konvika (72) u svojoj kući u Dubini u Teksasu. Kasnije tog meseca je pucnjem u glavu iz sačmare ubijen Džordž Morber (80), u svojoj kući kod pruge u Goramu u Ilinoisu, a njegova ćerka Kerolin Frederik (52) pretučena na smrt istom sačmarom.

Resendiz je bio na suđenju u maju 2000. zbog ubistva Klaudije Benton u decembru 1998. Tada su psihijatri rekli da je optuženi šizofreničar koji je smatrao svoje žrtve grešnicima, ali da je uprkos iskrivljenom pogledu na ljude veoma dobro znao šta radi.

Susret sa napadačem na sudu

Holi, jedina preživela žrtva “ubice sa pruge”, svedočila je na saslušanju i prvi put ponovo videla svog napadača – ovaj put u sudnici. Ona je to iskustvo opisala u intervjuu za KSAT.

- Nisam, ustvari, gledala u njega. Tužiteljka je bila stvarno dobra, rekla mi je da gledam u nju i moju porodicu koja sedi iza nje, a ne u njega – rekla je Holi.

 

 

- Nisam gledala u njega čitavo vreme tokom mog svedočenja. Ali, došlo je do trenutka na sušenju kad su pitali da li je osoba koja me je napala danas u sudnici... Odgovorila sam potvrdno. I dalje nisam gledala u njega u tom trenutku. A onda su upitali da li mogu da kažem šta on ima na sebi. Tada sam znala da moram da pogledam u njega. I kad sam pogledala, on je imao osmeh na licu a njegove oči su bile crne. Bukvalno sam se skoro onesvestila.

- Zvukovi su počeli da se odvijaju u mojoj glavi. Sve je počelo da zvuči kao odjek. Onda me oblio hladan znoj. Samo se sećam da sam rekla da on nosi belu košulju. Potom su svi počeli da shvataju da ću pući jer mislim da sam verovatno bila emotivno uznemirena. Čak se i ne sećam kako sam se osećala. Sigurna sam da sam plakala ali ne znam da li sam ubrzano disala ili šta sam radila da pokažem svima šta da će se to dogoditi. Sudija je bio stvarno brz, upitao je advokate imaju li još pitanja za mene. Nisu imali. Sudski izvršitelj me je podigao i izveo iz sudnice. Neverovatno je što se nisam onesvestila jer sam bila veoma blizu toga. To je bilo moje iskustvo kad sam ga ponovo videla. Bilo je užasno – rekla je Holi.

Ubica tražio oproštaj

Uprkos žalbi, ubica je pogubljen 27. juna 2006. Resendiz je u poslednjoj izjavi zatražio oproštaj.

- Želim da pitam da pitam da li je u vašem srcu da mi oprostite. Ne morate. Znam da sam dozvolio đavolu da vlada mojim životom. Samo tražim da mi oprostite i molim boga da mi oprosti što sam dozvolio đavolu da me prevari. Zahvaljujem bogu što je imao strpljenja sa mnom. Niste ovo zaslužili. Ja sam zaslužio ono što dobijam - rekao je.

 

 

Pored toga što je silovana a njen dečko ubijen pred njenim očima, Holi je pretrpela niz drugih povreda.

- Imala sam polomljenu očnu duplju i vilicu. Nikad nisu pronašli sa čime me je udario. Mislim da sam stavila ruku da se zaštitim, jer je bila sva nateknuta. Udario me je u lice. Imala sam ogrebotine po licu. Udario me je sa nečim poput daske. Onda mislim da sam se okrenula i da me je udario pet-šest puta u potiljak. I dalje imam ožiljke i nemam ni sav osećaj u glavi od njih. Slomljena očna duplja, ništa nisu mogli da urade (lekari) oko toga. Za slomljenu vilicu morali su da mi fiksiraju usta i stavljala sam gel za ožiljke na lice da ih uklonim. Spojili su posekotine u zadnjem delu mog kapka – rekla je.

"Smatram se preživelom a ne žrtvom"

Iako je oporavak bio težak, Holi se ponosi time što se smatra preživelom a ne žrtvom.

- Čak i kad sam bila u bolnici nakon napada razmišljala sam, ili ću se zavući u neku rupu i više nikad ne izaći, ili ću nešto da uradim. Svaki dan je bio drugačiji. Ali to je bilo donošenje tog izbora svakog dana da uradim nešto i ne dopustim da me ovo odredi i obuzme – rekla je Holi.

 

 

Ona je 2008. osnovala Holinu kuću, centar za zastupanje dece i odraslih za žrtve seksualnog nasilja. Od tada je centar pomogao hiljadama žrtava, navodi KSAT. Holi je takođe napisala knjigu “Jedina preživela: Inspirišuća istinita priča o susretu licem u lice sa ozloglašenim ubicom sa pruge”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading