MOSKVA U STRAHU, SUROVI KRIMINALCI NA SLOBODI! Hiljade zatvorenika stiglo iz rata, snimci lede krv u žilama! (VIDEO)

Autor:

Svet

31.01.2023

11:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da dopusti Vagner grupi regrutaciju zatvorenika označava prekretnicu u njegovoj 23-godišnjoj vladavini.

MOSKVA U STRAHU, SUROVI KRIMINALCI NA SLOBODI! Hiljade zatvorenika stiglo iz rata, snimci lede krv u žilama! (VIDEO)

Foto: printscreen twitter

Andrej Jastrebov (22), pušten je iz ruskog zatvora i odmah bačen na prvi liniju ukrajinskog fronta, piše Njujork tajms.

Obećana mu je sloboda i novac za ratovanje. Andrej, koji je služio kaznu zbog krađe, preživeo je prvi krug u Ukrajini, ali rođaci tvrde da se kući vratio drugačiji.

- Svima nam se čini da je hipnotizovan, kao da je druga osoba. Više uopšte ne pokazuje emocije - rekao je njegov rođak želeći da ostane anoniman iz straha od odmazde.

Hiljade osuđenika je ubijeno, mnogi u roku od nekoliko dana ili čak sati nakon što su stigli na front, kažu ruski aktivisti za ljudska prava, kao i ukrajinski zvaničnici. Oni koji prežive i vrate se kući uglavnom ćute o onome što se događalo u Ukrajini. Ako progovore, boje se da bi posledice bile strašne, piše Njujork tajms, a prenosi Jutarnji list.

Odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da dopusti Vagner grupi regrutaciju zatvorenika označava prekretnicu u njegovoj 23-godišnjoj vladavini, smatraju aktivisti za ljudska prava i pravni stručnjaci.

Puštajući brutalne kriminalce na slobodu, Putin rizikuje povećanje nasilja u društvu. Oni takođe naglašavaju da ova situacija najbolje opisuje cenu koju je ruski predsednik spreman da plati da bi izbegao poraz u Ukrajini.

Prigožinov plan

Pre više od šest meseci, najveća ruska privatna vojna grupa Vagner i njen osnivač Jevgenij Prigožin, u razmerama neviđenim od Drugog svetskog rata, počeli su sistematski da regrutuju zatvorenike. Iako su operacije u kojima učestvuju uglavnom obavijene velom tajne, Ukrajinci tvrde da je skoro 30.000 već dezertiralo ili ubijeno ili ranjeno. Ovaj broj se ne može nezavisno proveriti.

Većina muških regruta služila je kaznu za sitne zločine kao što su pljačke i krađe, ali zapisi iz jednog zatvora, koje je pogledao Njujork tajms, pokazuju da su neki regruti takođe osuđeni za teško silovanje i višestruka ubistva.

- Nema više kazni za zločine. Sada je sve dozvoljeno, a to ima dalekosežne posledice po svaku zemlju - rekla je Olga Romanova, šefica udruženja Rusija iza rešetaka. Kampanja za regrutovanje osuđenika počela je početkom jula, kada je Prigožin počeo da se pojavljuje u zatvorima oko svog rodnog St. Petersburgu sa radikalnim predlogom za zatvorenike: platite svoj dug društvu pridruživanjem privatnoj vojsci u Ukrajini.

Na snimcima, koji se mogu videti na društvenim mrežama, Prigožin obećava zatvorenicima da će dobijati 100.000 rubalja mesečno – što je u to vreme bilo ekvivalentno 1.700 dolara, a što je skoro duplo više od prosečne ruske mesečne plate.

Takođe je ponudio bonuse za hrabrost, isplatu od 80.000 dolara za smrt porodici i, ako prežive šestomesečni ugovor, pomilovanje od Putiona ili slobodu.

- Oni koji pokušaju da pobegnu, budu uhvaćeni u konzumiranju narkotika ili imaju seksualne odnose biće ubijeni - upozorio ih je Prigožin.

I sam bivši zatvorenik, Prigožin razume zatvorsku kulturu, vešto kombinujući pretnju kaznom sa obećanjem novog, dostojanstvenog života, objašnjavaju ruski aktivisti. Sporni dokumenti Na nekim video snimcima se može videti kako zatvorenici primaju dokumente, koji su opisani kao pomilovanja ili poništavanje sudskih presuda, piše Njujork tajms.

Međutim, nijedan od ovih dokumenata nije javno objavljen, što dovodi u pitanje njihov legitimitet. Zagovornici ljudskih prava kažu da su pomilovanja u Rusiji retka, dugotrajna i složena pravna procedura koja nikada nije izdata ni blizu razmera koje oglašava Vagner.

Prema ruskom ustavu, samo Putin može da izdaje pomilovanja, a Kremlj nije izdavao takve dekrete od 2020. Putin je 2021. godine pomilovao samo šest osoba.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima u petak da su Vagnerovi zatvorenici pomilovani i da se "ruski zakon striktno poštuje". On je odbio da dalje komentariše, nagoveštavajući da je postupak državna tajna.

Republika

Foto: Tanjgu/AP

Dmitrij Peskov

- Postoje javne uredbe i uredbe sa različitim stepenom tajnosti - rekao je on.

Prema ruskom zakonu, pre nego što stignu u Kremlj, sve molbe za pomilovanje procenjuju specijalizovani regionalni komiteti.

Međutim, dva člana ovakvih komisija izjavili su da nisu dobili nikakva dokumenta od prijavljenih osuđenika, piše Njujork tajms. Jedan od tih zvaničnika je zadužen za Sv. Petersburgu, gde živi i Jastrebov sa početka teksta.

Posle samo tri nedelje kod kuće, Jastrebov kaže da se već sprema za povratak na front.

- Hoću da branim otadžbinu. Civilni život je dosadan - rekao je Jastrebov u intervjuu, piše Njujork tajms.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
sasa

31.01.2023 11:41

Poslati da ociste srbiju od izdajnika kao sto su dakro tifunovic darko obradovich dragan sornaguz mnogi drugi

Marko

31.01.2023 13:08

To je sigurno tako ako Njujork Tajjms to kaže , pogotova još ako CNN to ptvrdi . Hiljade ruskih zatvorenika odmah pogine , posle nekoliko sati , pa do kada ovakvim textovima da nam poglate mozak .

Srb

31.01.2023 13:23

Regrutovani su sitni lopovi, oni koji su pristali... zaboravili ste navesti da su Ukrajinci svoje zatvore ispraznili prije godinu dana...pa vidimo da nemaju porast kriminala... Zar je teško biti objektivan?