KLUPKO ŠIRENJA NATO SE ODMOTAVA, ERDOGAN NAOŠTREN NA ŠVEĐANE: Finska može, Švedska - NE!

Autor:

Svet

31.01.2023

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Erdogan je naglasio da Švedska ne može da računa na njenu podršku jer, kako je rekao, pruža utočište teroristima.

KLUPKO ŠIRENJA NATO SE ODMOTAVA, ERDOGAN NAOŠTREN NA ŠVEĐANE: Finska može, Švedska - NE!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Turska bi mogla da se složi sa članstvom Finske u NATO, ali Švedska ostaje blokirana, stav je predsednika ove zemlje Redžepa Tajipa Erdogana.

Za nove prijeme potreban je konsenzus, a zvanična Ankara je ljuta na Stokholm zbog toga što joj ne isporučuje osobe koje je tražila a koje optužuje za terorizam. Nedavno paljenje Kurana od strane ekstremnog desničara u Švedskoj u blizini turske Ambasade značajno je pogoršalo situaciju oko švedskog prijema.

Republika

Foto: Printscreen/Twitter/@themarginale

Danski političar koji je palio Kuran u Stokholmu

- Ako bude neophodno, mogli bismo da damo različitu poruku u vezi sa Finskom. Švedska će biti šokirana - poručio je Erdogan tokom susreta sa mladima koji je prenosila turska televizija.

To je prvi put da Turska ostavlja mogućnost da jedna od dve zemlje kandidatkinje može da računa na njenu podršku. Zvanična Ankara je pre nekoliko dana ponovo blokirala proces pristupanja Švedske i Finske, odloživši na neodređeno vreme sastanak koji je bio zakazan za početak februara i na kome je trebalo da se razgovara u cilju napretka ka prijemu.

Erdogan je naglasio da Švedska ne može da računa na njenu podršku jer, kako je rekao, pruža utočište teroristima, prenose Novosti.

- Ako želite da uđete u NATO, treba da nam izručite teroriste - rekao je Erdogan, istakavši da su Stokholmu dostavili listu od 120 osoba, ali da se oni "podsmevaju govoreći da su promenili ustav".

Turska je već otkazala ranije predviđenu posetu švedskog ministra odbrane Ankari.

Zvačni Stokholm je izrazio žaljenje zbog paljenja Kurana ocenjujući to kao "akt dubokog nepoštovanja" i izrazio simpatije prema muslimanskom svetu, ali i dodao da to ne može da zabrani, jer im to ne omogućuje švedski ustav. To je samo pojačalo ljutnju Turske i ostalog muslimanskog sveta.

Istovremeno, potpredsednik Patriotske stranke Turske Ethem Sančak, poručio je da bi Turska trebalo za pet do šest meseci da napusti NATO. Iz Erdoganove stranke su, međutim, poručili da se to neće desiti. Ni Vašingtonu ne pada na pamet da se odriče jednog od svojih najbitnijih saveznika.

SAMO ZAJEDNO

Finska planira ulazak u NATO u isto vreme kada i Švedska, poručio je juče ministar spoljnih poslova Finske Peka Havisto. On je dodao da je samit NATO-a u Vilnjusu u julu i dalje "važna prekretnica", te da se nada da će najkasnije do tada obe zemlje biti primljenje u NATO.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading