ERDOGAN ZAGRMEO! PRETI DA ĆE ŠOKIRATI ŠVEDSKU: Tuska bi mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO, a onda...

Autor:

Svet

30.01.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedska će biti šokirana kada damo drugačiji odgovor povodom Finske - rekao je Redžep Tajip Erdogan.

ERDOGAN ZAGRMEO! PRETI DA ĆE ŠOKIRATI ŠVEDSKU: Tuska bi mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO, a onda...

Foto: Tanjug/AP/pixabay.com/commons.wikimedia.org

Redžep Tajio Erdogan o članstvu Švedske i Finske u NATO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas prilikom susreta sa mladima u gradu Bilečiku da bi Turska mogla da donese odluku o članstvu Finske u NATO koja će šokirati Švedsku, prenose RIA Novosti.

- Ako je potrebno, možemo da damo drugačiji odgovor. Švedska će biti šokirana kada damo drugačiji odgovor povodom Finske - rekao je šef  turske države.

Odnosi Švedske i Turske su osetno zahladneli tokom januara zbog serije prokurdskih protesta u Stokholmu, prenosi Rojters. 

Na jednoj od demonstracija, koja je održana 12. januara, je za noge obešena lutka koja predstavlja predsednika Turske.

Danski desničarski političar Razmus Paladan je 21. januara spalio Kuran na protestu ispred turske ambasade u Stokholmu, što je izazvalo dodatni gnev Ankare. 

Republika

Foto: Shutterstock, Tanjug/AP

Redžep Tajip Erdogan

Turskoj su Švedska i Finska obećale su da će se pozabaviti bezbednosnim zahtevima koje je postavila, odnosno prisustvom kurdskih organizacija u Švedskoj za koje Ankara tvrdi da su povezane sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK). Turska, EU i Vašington su i ranije proglasili PKK terorističkom grupom.

- Oni koji dozvoljavaju ovakvu vrstu blasfemije ispred naše ambasade (u Stokholmu) ne mogu više da očekuju našu podršku za članstvo u NATO-u - rekao je Erdogan posle sednice vlade uz kritike švedske vlasti što su čak dozvolile da se protest održi ispred turske ambasade u Stokholmu, piše Gardijan.

- Pustićete terorističke organizacije da divljaju i onda očekujete našu podršku za ulazak u NATO. To neće funkcionisati. Ako Švedska ne pokaže poštovanje prema Turskoj ili muslimanima, onda neće videti nikakvu podršku od nas u vezi sa NATO-om - zaključio je turski lider. 

Finska i Švedska su u procesu ratifikacije zahteva za Severnoatlantsku alijansu, u kome je 28 od 30 zemalja odobrilo članstvo, sa izuzetkom Turske i Mađarske. 

Diplomatski izvor RIA Novosti je 24. januara javio da su trilateralni pregovori Ankare, Stokholma i Helsinkija o članstvu u NATO odloženi na neodređeno vreme na zahtev turske strane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading