PANIKA! Sićušna radioaktivna kapsula nestala na putu! Može da izazove opekotine od zračenja ili trovanje radijacijom! (VIDEO)

Autor:

Svet

29.01.2023

12:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Zapadnoj Australiji u toku je hitna potraga za nestalom sićušnom kapsulom koja sadrži radioaktivnu supstancu zvanu cezijum-137.

PANIKA! Sićušna radioaktivna kapsula nestala na putu! Može da izazove opekotine od zračenja ili trovanje radijacijom! (VIDEO)

Foto: Printskrin/Tviter/@Rainmaker1973

Vlasti su rekle da se kapsula sa radioaktivnim cezijumom-137, koji se koristi u rudarstvu, izgubila na putu do prestonice države Perta. Indicent je doveo do izdavanja uzbune na radijaciju u nekoliko oblasti Zapadne Australije u subotu.

Vlasti najveće države Australije izdale su u petak upozorenje u vezi “radioaktivne hemijske opasnosti” u više područja, uključujući Pert. Odeljenje za požare i vanredne situacije reklo je da je sićušna, srebrna kapsula cezijuma-137 nestala tokom transfera od severnog gradića Njumana u udaljenom području Kimberli, do severoistočnih predgrađa Perta. Njuman se nalazi oko 1.200 km severoistočno od Perta.

- Supstanca se koristi sa meračima u rudarskim operacijama. Izlaganje ovoj supstanci može da uzrokuje opekotine od zračenja ili trovanje radijacijom - navela je agencija.

Prema zvaničnicima, vozilo je napustilo lokaciju 12. januara, ali se tek ove nedelje shvatilo da je kapsula nestala. Tada su obaveštene službe za vanredne situacije. 

Iz kompanije je objavljeno izvinjenje i objašnjenje da je incident ozbiljno shvaćen.

- Shvatamo da je ovo očigledno veoma zabrinjavajuće i izvinjavamo se zbog alarma koji je izazvao u zajednici Zapadne Australije - navdeno je.

Glavni zdravstveni zvaničnik Zapadne Australije Endru Robertson rekao je da kapsula može imati za posledicu opekotine od zračenja i crvenilo kože ako se drži blizu tela. On je upozorio ljude koji vide kapsulu da je ne diraju, da se drže dalje od nje i da pozovu dati broj telefona, preneo je CNN.

- Mogli bi da imaju i neke akutnije posledice, uključujući one po imuni sistem, ako ih drže dovoljno dugo i ako su dovoljno dugo izloženi – rekao je Robertson.

On veruje da se merač razbio usled drmanja kamiona na putu, što je za posledicu imalo gubitak kapsule.

Cezijum-137 je supstanca koja se uobičajeno koristi u rudarskim operacijama. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, veliki nivoi cezijuma-137 u okolini mogu imati za posledicu teško trovanje radijacijom i opekotine, a ponekad i smrt.

(Republika/Blic)

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading