IZRAEL, AZERBEJDŽAN ILI...! Evo ko se drznua da udari dronovima na Iran! Islamska Republika gotovo sigurna da su ONI u pitanju!

Autor:

Svet

29.01.2023

09:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što se zna jeste da je iranska PVO presrela te male bespilotne letelice za koje se veruje da ih je napravio MeK - teroristički kult koji je deluje u Teheranu i Isfahanu.

IZRAEL, AZERBEJDŽAN ILI...! Evo ko se drznua da udari dronovima na Iran! Islamska Republika gotovo sigurna da su ONI u pitanju!

Foto: Twitter/Printscreen

Napad na iranska vojna postrojenja i rafinerije posebno u severozapadnom i centralnom Iranu i dalje budi pažnju onih koji se bave vojnim pitanjima, ko bi bio spreman da to uradi.

Neki su pojurili prvo da saopšte da je glavni krivac Izrael. Al Arabia je prva koja se istrčala na tu temu. Međutim, iranske vojne vlasti su ipak ostale veoma suzdržane u saopštavanju krivca za napad.

Prema nekim neformalnim i nezvaničnim informacijama, koje uvek zvanično nisu potvrđene, napad je izveden dronovima-kamikazama domaće radinosti koji pripadaju terorističkom kultu MeK posebno na mete u okolini Teherana i Isfhana.

Pojedini iranski opozicionari na Tviteru su govorili da je u pitanju osveta za suzbijanje protesta i da opozicionari stoje iza ovog napada. Ono što se zna jeste da je iranska PVO presrela te male bespilotne letelice za koje se veruje da ih je napravio MeK - teroristički kult koji je deluje u Teheranu i Isfahanu, piše Kurir.

Republika

Foto: Prinskrin/Tviter

Napad na Iran

 

Prema poslednjim informacijama, eksplozije su prijavljene u sledećim provincijama: Isfahan, Provincija Isfahan, Khoj, provincija Zapadni Azerbejdžan, Azarshahr Istočna Azerbejdžan provincija, Tabriz Istočni Azerbejdžan, Karaj provincija Alborz, Narmak provincija Teheran, Hamadan provincija Hamadan.

Osim na MeK, iranske vlasti nišane i na druge opozicione terorističke grupe.

Azerbejdžan i Izrael

Prve vesti ko bi mogao da izvrši napad na Iran ukazivale su na Izrael. Tu vest je objavila prva Al Arabija. Izrael je imao mogućnosti i sredstava da to izvrši jer sam izrađuje široku paletu dronova kamikaza, i strateških bespilotnih letelica.

- Odlučili smo se za nekoliko hitnih mera koje će početi večeras - rekao je u subotu uveče izraelski premijer Benjamin Netanjahu, povodom dva teroristička napada u Jerusalimu. Mnogi su iz ovoga zaključili da je Izrael taj koji je izveo napad, jer jako dugo nišani Iran zbog nuklearnog programa i pokušaja da naparavi atomsku bombu.

- Izrael ne bi to mogao da radi zbog Rusije. Jer kad su srušili ona Iljušin-a i kad je poginulo mnogo ruskih vojnika, izraelski načelnik generalštaba odmah je otišao za Moskvu i posle toga nije bilo nikakvih udara po Rusima. Izrael bi pre gađao nukelarku, nego fabriku dronova u Isfahanu. Pre bi nukelarku nego fabriku dronova. A pored ove krize sa Hamasom u Jerusalimu mislim da je Netanjahuova zadnja namera je da se ganja sa Iranom dok ne reši Hamas, jer sad očekuje novo bombardovanje Hamasa - kaže za Kurir Boško Jovanović vojni komentator.

Republika

Foto: Printskrin/Tviter

Napad na Iran

 

Među jedne od osumnjičenih je bio uvršten i Azerbejdžan zbog trenutne krize sa Iranom zbog nedavnog terorističkog napada i upada u ambasadu u Teheranu zbog čega je odlučeno da se ovo diplomatsko predstavništvo iseli. Međutim, iranske vlasti su odbacile i ovu verziju iz nekoliko razloga. Prvi to bi bilo političko samoubistvo da Azerbejdžan pogodi Iran. Azerbejdžan nije napredovao dalje u Jermeniju, a kamoli rizikovao rat sa Iranom. Kao drugo Azerbejdžan nedostaju obaveštajni podaci i sposobnosti za duboke udare da bi pogodio Iran. Da su dronovi kamikaze krenuli preko kaspijskog jezera verovatno bi ih lako otkrili i presreli iranski osmatrački radarki i mreža protivvazdušne odbrane. Uz to Azerbejdžan i Iran su normalizovali situaciju nakon subotnjeg elefonskog razgovora iranskog predsednika Raeisija sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, obe strane naglašavajući ekonomsku i kulturnu saradnju i obezbeđujući nastavak bilateralnih veza.

- Napasti iran preko Kaspijskog jezera je glupo. Jer da je Azerbejdžan nešto lansirao preko jezera, odmah bi bilo otkriveno i PVO upozorena. Priča sa Azerbejdžanom nema nikave veze. Azerbejdžan nema nikakvog razloga da napadne Iran. Vrhovani ajatolah je Azerbejdžanac. Nikavih sukoba neće da bude. To može da bude jedini interes Jermenije da se povuku turpe sa oslobđenih teritorija na jug prema Iranu - kaže Jovanović i odbacuje tu teoriju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading