UDAR DRONOVIMA KAMIKAZAMA NA IRAN! Glavna meta napada bila fabrika dronova Šahid-136, ali i rafinerije! EVO NA KOGA SE SUMNJA DA JE IZVEO PREPAD! (VIDEO/FOTO)

Autor:

Svet

29.01.2023

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kao opravdanje teorije da je to izveo Izrael navodi se obraćanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

UDAR DRONOVIMA KAMIKAZAMA NA IRAN! Glavna meta napada bila fabrika dronova Šahid-136, ali i rafinerije! EVO NA KOGA SE SUMNJA DA JE IZVEO PREPAD! (VIDEO/FOTO)

Foto: Prinskrin/Tviter

Nepoznati dronovi najverovatnije dronivi kamikaze napali su u subotu uveče oko 23.30 sati po lokalnom vremenu niz lokacija širom Irana.

 

 

Detonacije su se čule u nekoliko gradova, a najveći udar bio je na vojna postrojenja u gradu Isfahan gde je kako je navedeno napadnuta zgrada koja se koristi za proizvodnju dronova kamikaza Šahid -136, ali i fabrika granata.

 

 

Inače, u Isfahanu se nalazi nekoliko važnih vojnih fabrika među kojima je i ona za proizvodnju optike za iranske tenkove Karar, kao i atomski reaktori.

 

 

Iransko Ministarstvo odbrane potvrdilo je napad UAV na jedan od centara za proizvodnju municije.

 

 

- Danas u 23:30 došlo je do neuspešnog napada pomoću bespilotne letelice na jedan od kompleksa radionica Ministarstva odbrane u Isfahanu. Jedan dron je oboren protivvazdušnom vatrom, dok su dva druga pala na krov zgrade. Na sreću, nema povređenih. Na krovu radionice pričinjena je samo manja šteta. Oprema je netaknuta. Ministarstvo odbrane uverava da će nastaviti akcije na obezbeđenju bezbednosti i da ove provokacije neće uticati na život zemlje - dodaje se u saopštenju.

Kako navodi agencija IRNA, napad dronova uspešno je odbila protivvazdušna odbrana – jedan od dronova je oboren, a druga dva su upala u odbrambene zamke i eksplodirale.

 

 

Trenutno nema informacija kojoj zemlji pripadaju dronovi koji su napali iranski vojni objekat.

Takođe na meti napada širom Irana bila su i postrojenja za proizvodnju motornih ulja i nafte, a iranske vojne vlasti su morale da podignu borbene avione, koji su prema tvrdnjama zvaničnika Ministarstva odbrane oborili dva drona.

Osim Isfahana napadi su se dogodili i u: Hoju, provincija Zapadni Azerbejdžan, Azarshahr, provincija Istočni Azerbejdžan, Tabriz, provincija Istočni Azerbejdžan, Karaj, provincija Alborz, Hamadan, provincija Hamadan.

 

 

Zbog eksplozija i pojave borbenih aviona u Teheranu i još nekoliko gradova oglasile su se sirene za vazdušnu opasnost.

Neke nepotvrđene informacije ukazuju i da je nekoliko iranskih vojnih baza bilo na meti napada dronova, ali to niko nije za sad mogao da potvrdi.

Odgovornost za napad

Odgovornost za napad nije niko preuzeo za sad. Iranske vlasti ćute i nisu se preterano izjašnjavale o tome ko je mogao da izvrši napad. Međutim, Al Arabia, a onda i pojedini Tviteraši proizraelski orjentisani počeli su da likuju da je to izveo Izrael iako ova država ćuti.

Kao opravdanje teorije da je to izveo Izrael navodi se obraćanje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua, piše Kurir.

- Odlučili smo za nekoliko hitnih mera koje će početi večeras - rekao je u subotu uveče izraelski premijer Benjamin Netanjahu, povodom dva teroristička napada u Jerusalimu.

Iransko Ministarstvo odbrane priznalo je činjenicu brojnih granatiranja unutar Irana, tražeći od građana zemlje da ne veruju neproverenim izvorima.

Bonus video:

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading