JEZIVO! DEČACI OTELI MALIŠANA (2) I SUROVO GA MUČILI DO SMRTI: Oteli dete ispred majke, brutalno se iživljavali, pa ostavili na šinama - danas mogu da se NAĐU NA SLOBODI (FOTO)

Autor:

Svet

28.01.2023

19:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mali Džejms Baldžer ubijen je sa svega dve godine, nakon što su ga dva desetogodišnja dečaka otela, jezivo mučila i ostavila ga da umre.

JEZIVO! DEČACI OTELI MALIŠANA (2) I SUROVO GA MUČILI DO SMRTI: Oteli dete ispred majke, brutalno se iživljavali, pa ostavili na šinama - danas mogu da se NAĐU NA SLOBODI (FOTO)

Foto: www.profimedia.rs

Pune tri decenije nakon stravičnog ubistva dvogodišnjeg dečaka u Butlu kod Liverpula u Engleskoj, porodica žrtve suočena je sa sa tim da bi njegov ubica mogao uskoro da se nađe na slobodi.

Mali Džejms Baldžer ubijen je sa svega dve godine, nakon što su ga dva desetogodišnja dečaka – sada 41-godišnji Džon Venables i Robert Tompson – odvojili od majke u tržnom centru te na putu do lokalne pruge jezivo mučili i ostavili ga da umre.

Kobnog 12. februara 1993. Venables i Tompson oteli su dvogodišnjeg Džejmsa u tržnom centru “Nju Strand” u Butlu. Otmica je uhvaćena nadzornom kamerom u objektu. Dečaci su prethodno snimljeni kako posmatraju decu, očigledno u nameri da pronađu svoju metu. Tada desetogodišnji dečaci, Venables i Tompson su pobegli iz škole i tokom dana viđeni su kako kradu iz prodavnica slatkiše, baterije, igračke i farbu. Jedan od dečaka je kasnije otkrio da su planirali da otmu dete, odvedu ga do puta i gurnu na vozila.

Već su imali jedan sličan pokušaj, ali je majka tog deteta uspela da ih spreči u nameri.

"Pretrpeo je toliko povreda da nijedna nije mogla da se identifikuje kao fatalni udarac"

Ali, popodne tog dana Džejmsova majka Denis je sa sinčićem ušla u mesaru da obavi kupovinu. Nakratko je pustila njegovu ruku da plati račun, samo da bi nakon toga shvatila da je mali Džejms nestao. Venables i Tompson su prišli Džejmsu, uzeli ga za ruku i izveli iz tržnog centra. Odveli su ga do obližnjeg kanala, gde su ga bacilli na glavu. Mučili su ga tokom šetnje duge četiri kilometra po Liverpulu, na šta niko od prolaznika nije reagovao. Jedan svedok je kasnije rekao da je video Džejmsa kod obližnjeg kanala i da je “plakao na sav glas”.

Dečake je videlo oko 38 ljudi, od čega je samo dvoje prišlo grupi, ali su Venables i Tompson lagali da im je Džejms brat ili da je izgubljen i da ga vode u policiju.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Otmica Džejmsa Baldžera

Na kraju su stigli do pruge, gde su bacilli ukradenu farbu na mališana, pogodivši ga u oko. Udarali su ga, gazili i gađali ciglama i kamenjem. Sumnjalo se i da su ga seksualno zlostavljali jer su njegove cipele i gaćice bile skinute. Stavili su mu baterije u usta, da bi na kraju bacilli na njega spojnicu za šine tešku 10 kilograma. Mali Džejms je pretrpeo 10 preloma lobanje kao posledica udaraca šipkom u glavu.

Patolog je kasnije rekao da je mališan pretrpeo toliko povreda – ukupno 42 – da nijedna nije mogla da se identifikuje kao fatalni udarac.

"Mališan je umro pre nego što ja naišao voz"

Venables i Tompson su potom položili Džejmsa preko šina i stavili otpad preko njega nadajući se da će ga udariti voz, a njegova smrt biti proglašena nesrećom. Nakon što su otišli, voz je presekao telo nesrećnog mališana na pola. Telo mališana pronašla je dva dana kasnije grupa dece. Forenzički patolog je na sudu rekao da je Džejms umro pre nego što je voz naišao.

Venables i Tompson su proglašeni krivima 24. novembra 1993. i tako postali najmlađe osuđene ubice u modernoj istoriji Engleske. Na užas Džejmsove porodice, tri decenije nakon jezivog ubistva, jedan od dvojice ubica mogao bi se uskoro naći na slobodi, nakon što je Venables krajem prošle godine ponovo zatražio da ga puste iz zatvora, piše “Dejli mejl”, prenosi Blic.

List navodi da su i Vanables i Tompson bili privremeno pušteni iz zatvora 2001. sa novim identitetima. Ali, Venables je već dvaput vraćen iza rešetaka, 2010. i 2017, zbog posedovanja slika seksualnog zlostavljanja dece. Takođe je bio hapšen zbog tuče u alkoholisanom stanju i posedovanja kokaina.

Ubica trenutno služi 40-mesečnu kaznu, a u oktobru 2022. je prošlo pola tog vremena. Trebalo je da ide na saslušanje za uslovno puštanje u novembru kako bi izašao iz zatvora za Božić ali je, kako piše “Miror”, zbog političkog previranja u Vestminsteru, praćenog ostavkama dvoje premijera i imenovanja trećeg, proces odložen do Nove godine.

Ubica ponovo zatražio oslobađanje

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Džejms Baldžer mučen do smrti

Prema trenutnom zakonu, Venables ima pravo na još jedno saslušanje dve godine nakon poslednjeg pokušaja u septembru 2020. “San” piše da 41-godišnji ubica ima “velike šanse” da se nađe na slobodi.

Nakon što je Venables sada ponovo zatražio oslobađanje, Džejmsov otac Ralf Baldžer apelovao je krajem prošle godine na zamenika britanskog premijera Dominika Raba da upotrebi svoja ovlašćenja i blokira njegov povratak u društvo.

- Ako Venables šeta okolo kao slobodan čovek dok mi obeležavamo 30 godina od gubitka našeg prelepog dečačića, to bi bila krajnja izdaja. Gospodin Rab je obećao da će se obračunati sa najopasnijim kriminalcima u ovoj zemlji. Venables bi trebao da bude na vrhu te liste i da nikad više ne vidi svetlost dana – rekao je Ralf.

On je istakao da želi da bude prisutan na bilo kom Venablesovom saslušanju za uslovno puštanje, navodeći da bi ono moglo da se održi već početkom 2023.

- Spremam se za najgore vesti jer više nemam poverenje u iskrivljeni sistem ove zemlje. Ali, Rab to može da promeni – rekao je Ralf, dodajući da je Venables rizik po društvo i stalna opasnost po decu.

 

 

"Venables je ogromna opasnost po društvo"

Džejmsova majka Denis, koja je ranije takođe urgirala na vladu da blokira puštanje Venablesa navodeći da je on “i dalje opasnost”, otkrila je ranije ovog meseca da ubica njenog sina možda nikad neće izaći iz zatvora prema novom planu za uslovno oslobađanje, piše “Miror”. Prema Rabovom planu, Venables neće izaći iz zatvora zbog njegovog novog predloga politike “dve udara (kazne) i ostaješ unutra”, navodi list.

Denis je rekla da joj je Rab, koji je i ministar pravde, obećao da će njegov predlog zakona o reformi zadržati Venablesa iza rešetaka. Sem toga, Džejmsova majka našla je utehu i u rečima forenzičkog psihologa policija, profesora Pola Britona, koji je radio na slučaju ubistva njenog sina i nedavno podelio detalje koje ona prethodno nije čula. Briton je, naime, otkrio da misli da napad Venablesa i Tompsona nije bio seksualno motivisan, i istakao da njihova starost u vreme ubistva nije nikakav izgovor.

- Tokom 30 godina bilo je mnogo detalja o Džejmsovoj smrti koje sam želela da izbegnem, ali se konačno osećam dovoljno snažno da to čujem. Iako ne sumnjam da je Venbles sada seksualno devijantan i ogromna opasnost po društvo, veliko je smirenje za um znati da Džejmsovo ubistvo nije bilo seksualno motivisano – rekla je “Miroru” Denis koja je prvi put razgovarala sa Britonom od ubistva njenog sina.

"Prvi put osećam nadu da ćemo dobiti pravdu za Džejmsa"

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Džon Venables

- Ono što mi je obećano čini da poslednjih 30 godina napora u vezi Džejmsa bude vredno toga. Gospodin Rab mi je otvoreno rekao da bi prema njegovom novom zakonu to suštinski bio slučaj “dva udara i ostaješ u zatvoru”. To bi se primenjivalo na tri najozbiljnije vrste kriminalaca – pedofile, ubice dece i teroriste. Ne bi postojale beskonačne šanse za rehabilitaciju za bilo koga ko je počinio ovakvu vrstu zločina – rekla je Denis.

Za Vanablesa, koji je dvaput vraćan u zatvor zbog posedovanja slika seksualnog zlostavljanja dece, “Rabov planirani novi zakon bi značio da on nikada više neće videti svetlost dana”, rekla je Denis.

- Po prvi put za 30 godina osećam nadu da bi ovo mogao da postane zakon i da ćemo dobiti pravdu za Džejmsa i buduće potencijalne žrtve. To bi bilo istorijski – rekla je ona.

Denis je takođe rekla da nikad neće oprostiti Venablesu i Tompsonu.

- Znam da će me pitati da li im opraštam. I znam da će moj odgovor biti “nikad” – rekla je ona.

BONUS VIDEO 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading