RUSIJA UKRAJINU NAPALA KINŽALIMA? Kijev ćuti šta je bila meta napada (FOTO)

Autor:

Svet

26.01.2023

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Načelnik generalštaba ukrajinske vojske general Valeriji Zalužni rekao je da je Rusija jutros napala Ukrajinu hipersoničnim raketama Kinžal.

RUSIJA UKRAJINU NAPALA KINŽALIMA? Kijev ćuti šta je bila meta napada (FOTO)

Foto: Printscreen YT

Raketa je lansirana sa borbenog aviona MiG 31K koji poleću iz Belorusije. Šta je meta napada Kinžala nije poznato.

ŠTA JE HIPERSONIČNA RAKETA KINŽAL (BODEŽ)

Interesantno je da se za Kinžal po prvi put u javnosti saznalo 3. marta 2018. godine kada je ruski predsednik Vladimir Putin u svom govoru predstavio novo naoružanje ruske vojske.

 

 

Putin je saopštio da je Rusija počela da razvija nova strateška oružja, koja su prema njegovim rečima imuna na kapacitete neprijateljske protivraketne odbrane, prenosi Kurir.

Putin je naveo da osnovu novog ruskog strateškog oružja čine hipersonične rakete koje se lansiraju iz vazduha, a koje mogu da koriste nuklearnu ili konvencionalnu bojevu glavu.

Kinžal je dobio oznaku Kh-47M2, domet rakete je više od 2.000 km, oko 1.240 milja. Raketa ima fragmentacionu bojevu glavu od 1.100 funti (498 kg) ili nuklearnu bojevu glavu jačine 500 kT sa 33 puta većom jačinom od atomske bombe Fat Man koje su Amerikanci bacili na Hirošimu.

Ova raketa dostiže brzinu iznad 10 Maha i može da izvodi manevre izbegavanja u svim fazama leta. Može biti naoružana konvencionalnim ili nuklearnim bojevim glavama, a može biti lansirana iz bombardera Tu-22M3 ili presretača MiG-31K.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading