MOSKVA SVE PAMTI, PESKOV BAJDENU SASUO SVE! Mešanje SAD i zapadnih zemalja u ukrajinski konflikt postaje sve veći

Autor:

Svet

26.01.2023

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Razgovori više od 10 zapadnih vojnih zvaničnika i diplomata potvrđuju da postoji unutrašnja debata o snabdevanju Ukrajine borbenim avionima.

MOSKVA SVE PAMTI, PESKOV BAJDENU SASUO SVE! Mešanje SAD i zapadnih zemalja u ukrajinski konflikt postaje sve veći

Foto: Tanjug/AP

Najmanje jedna osoba je poginula, a dve su ranjene tokom današnjeg ruskog raketiranja Kijeva, dok je u Odesi pogođena ključna infrastruktura, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Ubijen je muškarac star 55 godina, a napad se dogodio u nestambenom delu Kijeva, preneo je Rojters.

Pre raketnog napada, dogodio se napad dronovima preko noći, dan nakon što je Ukrajina dobila obećanje od Nemačke i SAD da će dobiti tenkove "leopard" i "M1 abrams".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva vidi da je mešanje SAD i zapadnih zemalja u ukrajinski konflikt sve veći.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja

- Ponavljale su se izjave sa Zapada i SAD da slanje raznih oružanih sistema, uključujući tenkove, nikako ne znači mešanje tih zemalja, ili NATO, u rat u Ukrajini. Apsolutno se ne slažemo sa ovim. Moskva te korake vidi kao direktno mešanje u konflikt, i to mešanje raste - rekao je Peskov, prenosi TAŠ.

Američki predsednik Džozef Bajden tvrdi da odluka Vašingtona da pošalje tenkove Ukrajini nije rat protiv Rusije, već "borba za slobodu". On tvrdi da slanje tenkova ne predstavlja pretnju Rusiji.

Upitan da prokomentariše koliko Kremlj veruje u iskrenost Bajdenovih reči, Peskov je ponovio da se Moskva apsolutno ne slaže sa time i da to treba zapamtiti.

Za Ukrajinu, napori da dobiju zapadne tenkove je bio samo početak. Kako prenosi "Politiko", Kijev se sada okreće ka onome što vidi kao naredni logičan potez u odbrani od Rusije, a to je isporuka modernih borbenih aviona.

Razgovori više od 10 zapadnih vojnih zvaničnika i diplomata potvrđuju da postoji unutrašnja debata o snabdevanju Ukrajine borbenim avionima, što traže ukrajinski zvaničnici, potpomognuti baltičkim zemljama.

- Sledeći prirodan korak bi bili avioni - rekao je diplomata iz severne evropske države.

Vašington je poručio Kijevu da avione, zasad, ne može da dobije, ali je severnoevropski diplomata rekao da je isto bilo i sa sistemima HIMARS, pa tenkovima, ali da se na kraju desilo.

- Priča o avionima je trenutno nezamisliva, ali bismo mogli da imamo takvu diskusiju kroz dve, tri nedelje - rekao je visoki zvaničnik neimenovane evropske zemlje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading