EKSKLUZIVNO! BLINKENOVA POMOĆNICA ZA EVROPU: Moćna poruka Vučića o Ukrajini! (VIDEO)

Autor:

Svet

26.01.2023

08:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karen Donfrid, pomoćnica američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za Evropu i Evroaziju, za Srpski telegraf i Republika.rs kaže da je Srbija na pravoj strani i usklađena s onim što svet misli o tome šta Rusija radi u Ukrajini i da je veoma moćno to što predsednik Srbije Aleksandar Vučić zagovara poštovanje principa suvereniteta i integriteta.

Da li je 2023. godina u kojoj će se okončati ruska invazija na Ukrajinu ili verujete da će gospodin Putin nastojati da produži rat i kakve će biti posledice toga?

Veoma mi je teško da procenim kako razmišlja Vladimir Putin. Ono što znam jeste da će uskoro biti godinu dana od početka brutalne ruske invazije na Ukrajinu i, kada se prisetim šta se sve dešavalo u proteklih godinu dana, bola koji se strašno osetio u Ukrajini, i zaista je teško gledati kako Ukrajinci ginu svakog dana. Tako da mislim da mi, Amerikanci, Srbi, Ukrajinci, svi imamo zajednički interes da se ovaj rat okonča. Ukrajinski predsednik Zelenski je predstavio mirovni plan u deset tačaka i mislim da Ukrajinci više od bilo koga žele da se ovaj rat završi, ali je predsednik Zelenski jasno stavio do znanja da ovaj rat mora da se okonča pravednim i održivim mirom i to je nešto čemu smo i mi posvećeni. Tako da je to cilj za 2023, da se osigura da Ukrajina može da okonča ovaj rat na pravedan i održiv način.

Foto: https://www.profimedia.rs/

 

Kako ocenjujete poziciju Srbije u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu, imajući u vidu izjave predsednika Vučića da naša zemlja konstantno zagovara poštovanje principa suvereniteta i integriteta?

 Mislim da je bilo veoma moćno što je predsednik Vučić to rekao jer ono što suštinski ujedinjuje većinu zemalja širom sveta jesu principi izrečeni u Povelji Ujedinjenih nacija, a koji se ogledaju u posvećenosti poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Mislim da ste zbog toga imali te dve rezolucije Generalne skupštine UN usvojene prošle godine, od kojih je jedna imala 141 glas "za" iz celog sveta, gde su zemlje osudile brutalnu rusku invaziju, i kasniju koja je imala 143 glasa "za" i gde su zemlje osudile rusko ilegalno pripajanje suverene ukrajinske teritorije. Mislim da su te 143 zemlje time rekle: "To je pogrešno, to nije svet u kojem bismo mi želeli da živimo, nije u redu da veća i snažnija zemlja oduzme suverenu teritoriju svog slabijeg suseda". I upravo je to Srbija poručila glasanjem u korist tih rezolucija. Mislim da je Srbija na pravoj strani i usklađena s onim što svet misli o tome šta Rusija radi u Ukrajini. Zato mislim da ti principi, takođe, čine osnovu odnosa između naše dve zemlje, da mi želimo da zajedno ustanemo i kažemo: "To je pogrešno i to nije svet u kojem mi želimo da živimo". Da li to znači da smo usklađeni po svim pitanjima vezanim za rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine? Naravno da nismo, u toku je razgovor u kojem ohrabrujemo Srbiju da poštuje sankcije koje su uvedene protiv Rusije, a koji je, takođe, i deo napredovanja Srbije na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Mi snažno verujemo da je budućnost Srbije u tome da bude punopravni član evroatlantske zajednice. Zato ćemo nastaviti da to ističemo u našem razgovoru sa srpskom vladom.

Republika

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

 

Šta mislite da će biti dugoročne posledice ruske invazije na Ukrajinu na situaciju na zapadnom Balkanu, da li će ga ona približiti EU i NATO ili će se desiti suprotno?

- Hvala na tom pitanju zato što, kada pomislim na posledice rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, na prvi mah je jasno da će te posledice biti duboke za Ukrajinu i zato naporno radimo da bismo pomogli Ukrajini da se odbrani od ruske agresije. Potom se vidi da će posledice ovog rata izuzetno uticati na izgled evropske bezbednosti koji uključuje zapadni Balkan, a na kraju biće dubokih posledica i na globalnu stabilnost. A kada pomislim na današnju Srbiju, kao što sam već rekla, mi verujemo da je budućnost Srbije u tome da postane punopravni član evroatlantske zajednice i zbog rata u Ukrajini osećam da je hitno neophodno da Srbija napreduje na tom putu. Verujem da ogromna većina građana Srbije želi takvu budućnost za sebe, za svoju decu, za svoje unuke, zato što je to budućnost koja donosi više demokratije, više prosperiteta i više bezbednosti. Zato, kada bih ja živela u Srbiji, osećala bih da treba da krenemo napred što je brže moguće da bismo primenili reforme koje su neophodne za napredovanje ka članstvu u EU. I želim da kažem da vidimo da predsednik Vučić takođe čini veoma važne korake u dijalogu koji se odvija uz posredovanje EU, a koji su značajni za odnose sa Kosovom i zato mislim da je ta slika buduće Srbije u EU kao punopravne članice evroatlantske zajednice nešto što treba još više da motiviše u trenutku kada vidimo rat koji Rusija vodi protiv Ukrajine.

Hvala, pošto nam je ostalo još dva minuta, da li se slažete da dodamo još jedno pitanje?

- Naravno.

Republika

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

 

Shvatio sam da planirate da uskoro dođete u Beograd. Svakako će Ukrajina biti jedna od tema, koje druge teme ćete pokriti tokom te posete i šta očekujete da će biti glavna tačka razgovora sa predsednikom Vučićem?

- Moram da vam kažem da bih želela uskoro da dođem u Beograd zato što sam istinski uživala u poslednjem boravku tu pošto je Beograd jedan izuzetan grad. Nemam nikakvih trenutnih planova za ovo putovanje, ali ću reći da je Derek Šole, koji je savetnik u Stejt departmentu, bio u Beogradu prošle nedelje i imao je prilike za veoma važan razgovor sa predsednikom Vučićem, koji je pokrio širok raspon pitanja o kojima smo razgovarali, tako da mislim da ste bili svedoci neprekidnog i snažnog angažovanja naše vlade ka vašoj, i obrnuto. Mi ovde u Stejt departmentu smo posvećeni nastavku tog razgovora i pružanju podrške Srbiji dok napreduje na putu evroatlantske integracije.

OK, da li želite da pošaljete još neku finalnu poruku, da kažete još nešto?

- Na kraju bih želela samo da vam poručim da taj osećaj hitnosti o kojem sam prethodno govorila jeste nešto što ja mogu da osetim, osećam to u vezi sa SAD i s tim na koji način će se rat u Ukrajini okončati i osećam to u vezi sa zapadnim Balkanom, a Srbija, naravno, igra izuzetno važnu ulogu na zapadnom Balkanu. Ona je tu najveća zemlja i videti predsednika Vučića kako nastoji da donese tu budućnost građanima svoje zemlje je nešto što motiviše, a znam da su teške odluke pred srpskom vladom, pred građanima Srbije, ali duboko verujem da se krećete ka boljoj budućnosti za Srbe i za narednu generaciju Srba. Zato, samo želim da kažem da su SAD uz vas na tom putu, da smo mu posvećeni i da se radujem nastavku ovog razgovora i tome da vidim te veoma konkretne korake napred. Hvala vam puno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading