STOLTENBERG SKAMENIO SVE IZJAVOM! Put ka miru vodi preko isporuka ORUŽJA Ukrajini

Autor:

Svet

25.01.2023

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stoltenberg je dodao da Ukrajina ima pravo na samoodbranu u skladu sa Poveljom UN.

STOLTENBERG SKAMENIO SVE IZJAVOM! Put ka miru vodi preko isporuka ORUŽJA Ukrajini

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg, u intervjuu nemačkom listu ''Velt'' izjavio je da NATO nije i neće biti strana u konfliktu u Ukrajini, ne šalje ni vojsku ni avione, ali je podržava oružjem.

- Mi isključujemo mogućnost učešća NATO-a u ratu. NATO nije strana u sukobu i to će tako i ostati - rekao je Stoltenberg.

On je dodao da Ukrajina ima pravo na samoodbranu u skladu sa Poveljom UN i da NATO ima pravo da je podrži u zaštiti tog prava, prenose Novosti.

Stoletnberg je istakao da uvek postoji rizik od eskalacije. Zato je važno ojačati vojno prisustvo NATO-a u istočnom delu alijanse. Na taj način će se Moskvi staviti do znanja da će NATO braniti svaki centimetar svoje teritorije, naglasio je Stoltenberg.

- Niko ne zna kada će se rat završiti. Znamo, da ako želite da sutra bude mir, onda morate da danas podržavate Ukrajinu. To deluje čudno, ali put ka miru vodi preko isporuka oružja Kijevu - naveo je on.

Stoltenberg je dodao da interesi za bezbednost NATO-a ulaze u okviru solidarnosti s Ukrajinom, prenose Novosti.

- U slučaju da Vladimir Putin ne uspe, drugi će naučiti lekcije. Autokrate pažljivo prate kako ćemo odgovoriti na ovu invaziju. Takođe; već smo shvatili da je Rusija koristila isporuke energenata kao oružje. I Kina koristi svoju ekonomsku moć. Moramo shvatiti da ekonomske odluke mogu imati posledice na bezbednosnu politiku. Uvek se govori da je rat previše ozbiljna stvar da bi se prepustio generalima - istakao je on.

Generalni sekretar NATO-a je dodao da smatra da će članice NATO-a na samitu u julu ove godine u Viljnusu povećati odbrambeni budžet, koji trenutno iznosi dva odsto BDP-a svake zemlje. Zaključio je da je na samitu u Litvaniji neophodno odrediti ambiciozniji cilj, jer svi vide da je neophodno više novca.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Loading
Kirta

25.01.2023 20:18

Hitler je govorio....ako hoćemo mir mora da osvojimo svet