LUSIL DOŽIVELA 118 GODINA! Naučnici u nedoumici: Da li je Francuskinja prekoračila prirodnu granicu životnog veka?

Autor:

Svet

25.01.2023

09:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od osamdesetih godina prošlog veka beleži se sve veći broj stogodišnjaka.

LUSIL DOŽIVELA 118 GODINA! Naučnici u nedoumici: Da li je Francuskinja prekoračila prirodnu granicu životnog veka?

Foto: www.profimedia.rs

Prošle nedelje je umrla francuska časna sestra Lusil Randon, najstarija žena na svetu, u 118. godini. 

Nakon njene smrti, najstarija je Marija Branjas Morera iz Španije koja ima 115 godina, prema Ginisovoj knjizi rekorda.

Francuski prirodnjak iz 18. veka Žorž-Luj Leklerk, poznat kao grof de Buson, verovao je da zdrav čovek može da doživi najviše stotu. Od tada, napredak u medicini i bolji uslovi života pomeraju tu granicu na nekoliko decenija.

Nova prekretnica postavljena je 1995. godine kada je Francuskinja Žana Kalman proslavila svoj 120. rođendan. Kalman je umrla dve godine kasnije u 122. godini. Ona se i dalje zvanično smatra najdugovečijom osobom koja je ikada živela.

Sve je više stogodišnjaka

Prema podacima UN, 2021. godine u svetu je bilo 593.000 ljudi starijih od sto godina. Pre jedne decenije bilo ih je 353.000. Očekuje se da će se broj stogodišnjaka više nego udvostručiti u narednih deset godina, navodi agencija Statisti.

Takođe, značajno je porastao broj stogodišnjaka od 80-ih godina prošlog veka.

Dugovečnost ograničena na 115

Dakle, koliko dugo čovek može da živi? Naučnici se ne slažu oko ovoga, a neki veruju da je životni vek naše vrste strogo biološki ograničen. Godine 2016, genetičari su objavili u časopisu Nature da nije bilo poboljšanja u ljudskom životnom veku od kasnih 1990-ih.

Analizirajući globalne demografske podatke, otkrili su da se maksimalni životni vek smanjio od Kalmentove smrti, iako u svetu ima više starijih ljudi.

- Zaključili su da ljudski životni vek ima prirodnu granicu i da je dugovečnost ograničena na oko 115 godina. Ali tu hipotezu djelimično osporavaju mnogi demograf - - rekao je francuski demograf Žan-Mari Robin, stručnjak za stogodišnjake u medicinskom istraživačkom institutu INSERM.

Istraživanje je 2018. godine pokazalo da se stopa smrtnosti, iako raste sa godinama, smanjuje nakon 85. godine života.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading