SAD TUŽI GUGL! Tehnološki gigant u velikom problemu: Ovo su pogrešni argumenti!

Autor:

Svet

25.01.2023

07:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo pravde SAD i grupa od osam država podneli su tužbu protiv internet giganta Gugla, optužujući ga za nezakonitu zloupotrebu monopola nad tehnologijom internet oglašavanja.

SAD TUŽI GUGL! Tehnološki gigant u velikom problemu: Ovo su pogrešni argumenti!

Foto: Pixabay

Gugl, Google

Tužba je, inače, prva antimonopolska protiv tehnološkog giganta tokom vlasti predsednika Džoa Bajdena i eskalacija pravnog pritiska na jednu od najvećih svetskih internet kompanija.

- Gugl je uništio legitimnu konkurenciju u industriji reklamnih tehnologija pokretanjem sistematske kampanje za preuzimanje kontrole nad širokim spektrom visokotehnoloških alata koje koriste izdavači, oglašivači i brokeri da bi olakšali digitalno oglašavanje - navodi se u tužbi.

Foto: Pixabay

Gugl ilustracija

 

U njoj se traži od Okružnog suda SAD da primora Gugl da proda svoj paket proizvoda za reklamnu tehnologiju, uključujući softver za kupovinu i prodaju reklama, tržište za obavljanje transakcija i uslugu prikazivanja oglasa na mreži. Takođe, zahteva se da sud  traži da spreči kompaniju da se navodno bavi antikonkurentskim praksama.

Ovo je peta antimonopolska tužba koja je od 2020. godine pokrenuta protiv Gugla. U isto vreme se borba za obuzdavanje moći koju imaju velike tehnološke kompanije nad informacijama i onlajn trgovinom vode širom sveta. 

Foto: Tanjug/AP

Gugl ilustracija

U Evropi se Amazon, Gugl, Epl i drugi suočavaju sa antimonopolskim istragama i optužbama, dok su regulatori doneli nove zakone kako bi ograničili štetu društvenih medija i nekih praksi poput prikupljanja podataka.

Oglasio se i Gugl

U SAD, Gugl je došao pod poseban nadzor zvaničnika. Godine 2020. grupa država na čelu sa Teksasom podnela je antimonopolsku tužbu protiv Gugla zbog reklamne tehnologije, dok su Ministarstvo pravde i druga grupa država zasebno tužili Gugl zbog navoda da je zloupotrebio svoju dominaciju nad onlajn pretragom. Godine 2021., neke države su takođe tužile zbog prakse prodavnice aplikacija kompanije, prenosi hrvatski Index.

Državni tužilac Merik Garland rekao je da monopoli „ugrožavaju slobodna i fer tržišta na kojima se zasniva naša ekonomija“.

Foto: Tanjug/AP

Gugl ilustracija

- Agresivno ćemo štititi potrošače, štititi konkurenciju i raditi na tome da osiguramo ekonomsku pravednost i mogućnosti za sve - dodao je on.

Portparol Gugla, Piter Šotenfels, rekao je da tužba „pokušava da se podele pobednici i gubitnici u visokokonkurentnom sektoru reklamne tehnologije“. To odražava „neosnovanu“ tužbu Teksasa 2020. godine, rekao je on, dodajući da najnovija tužba Ministarstva pravde predstavlja pogrešan argument koji bi usporio inovacije i naštetio izdavačima.

Oglašivači skupo plaćali prostor na Internetu

Njujork Tajms piše da Bajdenova administracija koristi neobične pravne teorije kako bi "isekla krila" najvećih američkih kompanija. Federalna trgovinska komisija je nedavno zatražila od sudije da blokira Metu da kupi startup virtuelne realnosti, što je redak slučaj koji tvrdi da bi takav dogovor mogao naštetiti potencijalnoj konkurenciji na tržištu u razvoju. Agencija je takođe osporila Majkrosoftovu kupovinu izdavača video igara Activision Blizzard vrednom 69 milijardi dolara, pošto se dve kompanije prvenstveno ne vide kao direktni konkurenti.

Ministarstvo pravde i savezne države, uključujući Njujork i Kaliforniju, saopštile su da je Gugl izgradio svoj monopol kupovinom ključnih alata koji isporučuju oglase izdavačima. Kao rezultat toga, oglašivači su plaćali više za prostor na Internetu, a izdavači zarađivali manje novca, jer je Google uzeo svoj udeo.

Foto: Pixabay

Gugl ilustracija

Kao rezultat Google-ove šeme, „kreatori veb lokacija zarađuju manje, a oglašivači plaćaju više“, rekao je Garland.

Ako Gugl izgubi spor, nastaće kolaps

- Svaki put kada bi se pretnja pojavila, Google je koristio svoju tržišnu moć u jednom ili više ovih alata za reklamnu tehnologiju da ukloni pretnju. navodi se u tužbi. Rezultat: Guglov plan za održivu dominaciju u celoj industriji je uspeo - piše u tužbi.

Ako žalba bude prihvaćena, to bi moglo dovesti do kolapsa Guglovog reklamnog poslovanja ako sudovi budu stali na stranu američke vlade. Tužba Ministarstva pravde traži od suda da primora Gugl da se odrekne delova svog reklamnog poslovanja. Pravnoj akciji pridružuju se i američke države Konektikat, Kalifornija, Kolorado, Nju Džersi, Njujork, Roud Ajlend, Tenesi i Virdžinija.

Guglov pretraživač je dugo bio najveći izvor profita, ali je odeljenje za reklamne tehnologije pomoglo da se pozicionira monopol za oglašivače. Ove dve kompanije zajedno su dale Guglu snažnu prednost u određivanju cena onlajn oglasa. Pošto su Guglovi različiti alati i platforme za oglašavanje čvrsto integrisani, prinudno uklanjanje može biti bolan i težak proces za kompaniju.

Slede otpuštanja

Ministarstvo pravde je saopštilo da osim što šteti izdavačima i oglašivačima, Guglova stroga kontrola tržišta reklamnih tehnologija šteti korisnicima interneta, tvrdeći da izdavači imaju manje resursa za kreiranje sadržaja za svoje posetioce veba.

Gugl je u petak objavio da će otpustiti 12.000 zaposlenih, ili 6 odsto svoje radne snage, kao odgovor na usporavanje tržišta digitalnog oglašavanja. Kompanija je saopštila da će joj rezovi omogućiti da daju prioritet projektima koji uključuju veštačku inteligenciju, oblast koja je poslednjih meseci uzela maha u Silicijumskoj dolini.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading