PUTINOV RATNI BROD PLOVI U PRAVCU AMERIKE: Admiral Gorškov izveo neočekivan manevar - fregata naoružana supersoničnim raketama!

Autor:

Svet

25.01.2023

06:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruski ratni brod plovi ka američkoj obali sa „nezaustavljivim“ hipersoničnim raketama, piše britsanski "San", pozivajući se na izveštaje NATO-a sa terena.

PUTINOV RATNI BROD PLOVI U PRAVCU AMERIKE: Admiral Gorškov izveo neočekivan manevar - fregata naoružana supersoničnim raketama!

Foto: Tanjug/AP

Fregatu „Admiral Gorškov“ sa navođenim projektilima pomno prati mornarica NATO-a. Ruski ratni brod je naoružan raketama Cirkon koje mogu da dostignu brzinu od 10.700 kilometara na sat, devet puta veću od brzine zvuka, i može da nosi nuklearno oružje.

Fregata nosi i rakete Kalibr koje je Rusija koristila u agresiji na Ukrajinu.

Brod je izveo neočekivani manevar 

Prema nepotvrđenom izveštaju ruskog Telegram kanala, brod je primećen na radaru u međunarodnim vodama Atlantskog okeana, ali na udaljenosti u dometu američke obale.

Ministarstvo odbrane Rusije još nije komentarisalo ovu informaciju, koja je objavljena nakon što je britanska Kraljevska mornarica presrela rusku fregatu u Lamanšu početkom ovog meseca.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Zatim je ruski brod pratila portugalska mornarica, a očekivalo se da će oploviti Afriku. Međutim, radarska kontrola je zabeležila da je fregata „Admiral Gorškov” izvela neočekivani manevar.

Prema jednom izveštaju, ona se odvojila od svog pratećeg broda za gorivo, Kama, u Biskajskom zalivu i krenula na zapad, dok je Kama nastavila na jug, prošavši Azore.

Putin: Nijedna zemlja nema ništa slično

Odlazak ove fregate iz arktičke pomorske baze Severomorsk 4. januara ruski predsednik Vladimir Putin je pozdravio kao „važan, ako ne i izuzetno značajan događaj”.

On je jasno stavio do znanja da je misija ove fregate da pokaže snagu Zapadu. On se takođe hvalio da NATO nije dorastao najnovijoj generaciji ruske hipersonične vatrene moći.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Nijedna zemlja nema ništa slično Cirkonu. Siguran sam da će tako moćno oružje omogućiti pouzdanu zaštitu Rusije od potencijalnih spoljnih pretnji i pomoći u obezbeđivanju nacionalnih interesa naše zemlje“, rekao je tada Putin.

"Videće rakete tek kad pogode metu"

Moskva se ranije hvalila da je ova fregata „najopasniji neprijatelj ratnih brodova u svetskim okeanima“.

Prošle godine je projektil Cirkon probno ispaljen sa „Admirala Gorškova“ u Barencovom moru i pogodio je cilj udaljen 1.000 kilometara u Belom moru.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Kapetan fregate Igor Krohmal je tada rekao: „Niko neće videti lansiranje rakete i njen let“. Videće to tek kada pogodi metu“.

Fregata 'Admiral Gorškov' je u ovoj misiji trebalo da otplovi u Indijski okean, a sledećeg meseca se očekuje da učestvuje u zajedničkim vojnim vežbama sa kineskom i južnoafričkom mornaricom u blizini luka Durbana i Ričards zaliva u južnoafričkim vodama.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jaroslav Jastrebov

25.01.2023 07:55

Znači ameriku će da cirkoniše a VB da sarmatizuje. Pa dobro, mislio sam da će biti obrnuto.