NEĆEMO PODRŽATI ČLANSTVO ŠVEDSKE U NATO! Erdogan oštro nakon paljenja Kurana: Ne poštuju ni Tursku, ni muslimane!

Autor:

Svet

24.01.2023

08:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedskoj je potrebna podrška Turske za članstvo u NATO.

NEĆEMO PODRŽATI ČLANSTVO ŠVEDSKE U NATO! Erdogan oštro nakon paljenja Kurana: Ne poštuju ni Tursku, ni muslimane!

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da neće podržati kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u nakon protesta u Stokholmu u subotu koji je uključivao spaljivanje kopije Kurana.

Ovaj protest u švedskoj prestonici podigao je tenzije u odnosu sa Turskom u trenutku kada im je potrebna podrška za pridruživanje vojnom savezu.

Sve više švedskih i finskih zvaničnika, ali i genralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, vrše pritisak na Ankaru da ne koči njihov ulazak u alijansu. 

Turska, Švedska i Finska potpisale su trilateralni memorandum tokom samita NATO-a u Madridu prošlog juna.

Dopustili su bogohuljenje ispred naše ambasade

Turskoj su Švedska i Finska obećale su da će se pozabaviti bezbednosnim zahtevima koje je postavila, odnosno prisustvom kurdskih organizacija u Švedskoj za koje Ankara tvrdi da su povezane sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK). Turska, EU i Vašington su i ranije proglasili PKK terorističkom grupom.

- Oni koji dozvoljavaju ovakvu vrstu blasfemije ispred naše ambasade (u Stokholmu) ne mogu više da očekuju našu podršku za članstvo u NATO-u - rekao je Erdogan posle sednice vlade uz kritike švedske vlasti što su čak dozvolile da se protest održi ispred turske ambasade u Stokholmu, piše Gardijan.

- Pustićete terorističke organizacije da divljaju i onda očekujete našu podršku za ulazak u NATO. To neće funkcionisati. Ako Švedska ne pokaže poštovanje prema Turskoj ili muslimanima, onda neće videti nikakvu podršku od nas u vezi sa NATO-om - zaključio je turski lider. .

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading