NEMAČKA KUBURI SA RADNOM SNAGOM! Dva miliona mesta NEPOPUNJENO, šteta preko 100 milijardi evra!

Autor:

Svet

22.01.2023

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nema dovoljno mladih kadrova.

NEMAČKA KUBURI SA RADNOM SNAGOM! Dva miliona mesta NEPOPUNJENO, šteta preko 100 milijardi evra!

Foto: pixabay.com

Nemačka savezna vlada očekuje nedostatak od oko 240.000 kvalifikovanih radnika do 2026. Prema proračunima Instituta za tržište rada i istraživanja zanimanja (IAB), do 2035. godine biće čak više od sedam miliona radnika manje, piše Dojče vele.

Prošlonedeljna anketa Udruženja nemačkih privrednih i privrednih komora (DIHK) pokazuje da se Nemačka suočava sa velikim problemom i da više od polovine ispitanih kompanija ne može da popuni radna mesta, bar delimično, jer postoji nedostatak radnika.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Ilustracija

Trenutno je nepopunjeno oko dva miliona radnih mesta. Kao rezultat, gubi se dodata vrednost od skoro 100 milijardi evra.

U najvećem problemu su zdravstvene i socijalne usluge i logistička industrija. U ugostiteljstvu je nedostatak kadra doveo do ograničene ponude i skraćenja radnog vremena. Primetan je manjak i u elektromobilnosti i oblasti obnovljivih izvora energije, gde je ugrožena konkurentnost, ali i veoma bitni zadaci.

Kadrova nema ni u administraciji i komunalnim preduzećima. Prema jednoj studiji, do 2030. godine Nemačka će imati nedostatak od milion kvalifikovanih radnika.

Gde su radnici?

Kao jedan od najvažnijih razloga nedostatka navodi se taj što bejbi bum generacija, oni rođeni od sredine 1950-ih nadalje, odlazi u penziju, piše Dojče vele.

Republika

Foto: Srpski telegraf

Minhen/Ilustracija

Nemačka vlada smatra da to ima dvostruki uticaj na položaj kvalifikovanih radnika: radna mesta koja ostaju upražnjena ne mogu da se popune dovoljnim brojem mlađih kadrova. A zbog starenja društva, koje zahteva više pažnje, potrebno je više specijalista, na primer u oblastima zdravstva, nege i socijalne zaštite.

Savezna vlada govori i o „tri velika D“: demografiji, digitalizaciji i dekarbonizaciji. Kratkoročno, kriza izazvana pandemijom koronavirusa je takođe pogoršala situaciju. Mnogi kvalifikovani radnici u ugostiteljstvu i uslužnim delatnostima morali su da budu otpušteni i sada se ne vraćaju.

Koji su dalji koraci?

Vlada je u svojoj strategiji istakla da žele da poboljšaju uslove u kompanijama, preduzećima i javnoj upravi.

Dokument od 39 sačinjen je u septembru prošle godine i usvojen mesec kasnije, a centralni deo su mere za dalju obuku i obrazovanje, ravnoteža između poslovnog i privatnog života, fleksibilni odlasvi u penziju i lakša imigracija.

Republika

Foto: Shutterstok

Ilustracija

Između ostalog, planovi njemačke vladajuće koalicije predviđaju uvođenje tzv. „karte šanse“ po sistemu bodovanja za traženje posla za lica iz zemalja van Evropske unije sa stranom stručnom kvalifikacijom od najmanje dve godine. Kriterijumi za izbor uključuju poznavanje jezika, profesionalno iskustvo, godine i povezanost sa Nemačkom.

Pri izdavanju radne vize treba više voditi računa o radnom iskustvu. Kvalifikacije stečene u zemlji porekla ne moraju nužno biti priznate pre ulaska. Vlada je o tome usvojila predlog zakona krajem novembra.

- Potrebni su nam ljudi koji će nam pomoći da održimo prosperitet u ovoj zemlji - rekao je predsednik Udruženja poslodavaca Rajner Dulger.

Republika

Foto: Shutterstock

Ilustracija

Za Centralno udruženje nemačke građevinske industrije „karta šanse“ i lakša imigracija za iskusne profesionalce bili bi „važni temelji za zapošljavanje kvalifikovanih građevinskih radnika“. Podršku su izrazila i druga udruženja. Ali na planove za dalje unapređenje se gleda kritički. Sve dok finansiranje, zamena odsutnog radnika i pitanje vraćanja na posao nisu razjašnjeni, ovakav zakon nije prihvatljiv za mala i srednja preduzeća i privatna preduzeća, smatra Markus Jerger, generalni direktor Saveznog udruženja Srednja preduzeća.

Savez sindikata Nemačke je u saopštenju naglasio da „duže radno vreme, viša starosna granica za odlazak u penziju i sveobuhvatno povećano zapošljavanje radnika iz inostranstva“ ne bi trebalo da ublaže pritisak na kompanije. Umesto toga, morali bi da obezbede bolje uslove za rad i obuku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading