ŽESTOKA BORBA ZA GINISOVU KNJIGU REKORDA! Da li je momak iz Gane novi najviši čovek na svetu, klinike nemaju dovoljno veliki metar da ga izmere! (FOTO)

Autor:

Svet

05.01.2023

09:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sultan Kosen, koji je 2009. godine proglašen za najvišem čoveka na svetu i upisan u Ginisovu knjigu rekorda, dobio je konkurenciju.

ŽESTOKA BORBA ZA GINISOVU KNJIGU REKORDA! Da li je momak iz Gane novi najviši čovek na svetu, klinike nemaju dovoljno veliki metar da ga izmere! (FOTO)

Foto: Tanjug/AP, YouTube/Printscreen

Spor je izbio između dvojice muškaraca koji tvrde da su najviši na svetu.

Neslaganje na "visokom nivou" dolazi pošto je 29-godišnja Sulemana Abdul Samed, iz severne Gane, izmerena na skoro neverovatnih 2.89 m.

Ta visina bi ga učinila najvišim čovekom koji je ikad živeo, ali je njegova visina upitna, budući da mala klinika u Gani koja ga je izmerila zapravo nema dovoljno dugačku traku koja bi njegovu visinu potvrdila.

- Pa ti si viši od skale! - rekla mu je medicinska sestra.

Sulemana duguje svoju izuzetnu visinu retkom stanju zvanom Marfanov sindrom, genetskom poremećaju koji utiče na vezivno tkivo tela i rezultira abnormalno dugim udovima.

U međuvremenu, zvanični najviši čovek na svetu namerava da odbrani svoju titulu.

Godine 2009. Sultan Kosen je postao prvi čovek kome je Ginisova knjiga rekorda potvrdila da je visok preko 8 stopa (oko 2,44 m) u poslednjih 20 godina.

Poljoprivrednik iz Turske visoke je 251 cm, iako su svi ostali članovi njegove porodice, uključujući njegove roditelje i četvoro braće i sestara, prosečne veličine.

On je, još uvek, najviši čovek na svetu.

- Čujem da se u medijima govori: 'Sultanov rekord je gotov, ima ljudi viših od Sultana' "Ako postoji, hajde da izmerimo našu visinu - rekao je Turčin i dodao:

 - Držim svoj rekord 14 godina. Neću nikome prepustiti svoj rekord. Odlučan sam u tome. -

Sultan je rođen 10. decembra 1982. godine, ali do svoje desete godine njegov rast je bio manje-više u skladu sa drugim dečacima njegovih godina.

Njegova spektakularna visina je uzrokovana stanjem poznatim kao "gigantizam hipofize", koje je rezultat prekomerne proizvodnje hormona rasta.

Kao tinejdžer, košarkaški navijač Sultan je bio prijavljen u tim Galatasaraja, ali je nažalost smatran previsokim da bi igrao profesionalno.

Međutim, on ima druge probleme i ambicije.

- Zaista je teško naći devojku. Obično me se plaše. Nadam se da ću sada, kada sam poznat, moći da upoznam mnogo devojaka. Moj san je da se oženim.-

U međuvremenu, njegov rival iz Gane možda nije tako visok kao što su sugerisali raniji izveštaji.

Reporter Favor Nunoo, iz BBC servisa Pidgin Nevs, odneo je metar od 16 stopa (oko 4, 88 metara) do sela Gambaga kako bi potvrdio tvrdnje o Sulemaninoj neverovatnoj visini.

Prema tom merenju, urađenom tako što je ganski div bio nalsonjen na zid i napravljen trag ugljem tik iznad njegove glave, Sulemana je visok ipak oko 2,26 metra.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading