Štajnmajer: Sirija nije spremna za masovni povratak izbeglica

Autor: Tanjug, Republika

Svet

29.01.2018

19:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer izjavio je danas da je suviše rano za povratak velikog broja izbeglica u Siriju, istakavši da međunarodna zajednica mora nastaviti da podržava bliskoistočne zemlje koje su primile milione sirijskih izbeglica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sirijske izbeglice

Štajnmajer je u Libanu, gde se sastao s predsednikom te zemlje Mišelom Aunom, rekao da u velikim delovima Sirije "uslovi nisu odgovarajući" da bi se osigurao bezbedan povratak izbeglica, prenosi AP.

Prema podacima UN, u Libanu živi oko milion sirijskih izbeglica, a libanska vlada tvrdi da je, s obzirom na to da Damas kontroliše velike delove Sirije, vreme da se izbeglice vrate svojim kućama.

Međutim, građanski rat u Siriji i dalje besni u nekim delovima zemlje, uključujući veliko predgrađe Damaska, dok su drugi delovi Sirije stabilni, ali su pretrpeli katastrofalnu štetu tokom skoro sedmogodišnjih borbi, podseća američka agencija.


- Posle mnogobrojnih neuspelih pokušaja na međunarodnom nivou... nismo postigli primirje za Siriju - rekao je Štajnmajer.

Ranije danas, nemački predsednik se sastao s nemačkim kontingentom od oko 300 vojnika u vazduhoplovnoj bazi u severoistočnom Jordanu.

Nemačka, inače, sprovodi izviđačke misije i misije dopune goriva nad Sirijom i Irakom, gde je Islamska država nekada držala pod kontrolom velike oblasti.

Štajmajer je vojnicima rekao da je borba protiv Islamske države bila uspešna, ali da su njihove usluge i dalje potrebne kako bi se potukli ostaci ekstremističke grupe.

Predsednik Nemačke je obišao i obližnji kamp Azdrak, gde živi oko 36.000 sirijskih izbeglica.

On je istakao ulogu Nemačke u podržavanju izbeglica, a takođe je pohvalio Jordan jer je primio stotine hiljada izbeglica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading