TELA SU DANIMA TRULILA ISPRED BOLNICE! Bila su u stanju RASPADANJA

Autor:

Svet

03.01.2023

12:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Užas u Novoj Gvineji!

TELA SU DANIMA TRULILA ISPRED BOLNICE! Bila su u stanju RASPADANJA

Foto: Tanjug/AP

Snimak desetine tela ostavljenih da trunu ispred jedne od najvećih bolnica u Papui Novoj Gvineji pojačao je pritisak na državni zdravstveni sistem te zemlje i podstakao je na urgentnu reformu, prenosi Guardian.

Šokantan video pokazuje 11 tela na boliničkim krevetima i nosilima unutar prostorije nalik na šupu koja se koristi kao privremena mrtvačnica. Objekat nema advekvatnu ventilaciju, a prozori i vrata su otvoreni. Posmrtni ostaci su ostavljeni porodicama da ih preuzmu, zbog nedostatka slobodnih mesta u mtrvačnici.

Trominutni video, podeljen na popularnoj Facebook stranici, snimio je anonimni muškarac u periodu između Božića i Nove godine. On u videu objašnjava koliko dugo su tela bila ostavljena napolju.

- Neka od ovih tela su ovde ostavljena pre četiri ili pet dana, praznici su, a pojedina su već u stanju raspadanja - kaže on.

Snimljeni posmrtni ostaci su u naprednom stadijumu raspadanja usled tropskog vremena.

Dok čovek snima, jedna porodica je donela još jedno telo.

Opšta bolnica "Port Moresby", oglasila se povodom videa sa tvrdnjom da u mrtvačnici nema više mesta. Kako stoji u saopštenju, mrtvačnica je pretrpana zato što porodice nisu preuzimale tela preminulih u dogovoreno vreme.

Najavljena je masovna sahrana sledeće nedelje tokom koje će biti sahranjeno 20 tela koja nisu smeštena u mrtvačnici. Kako tvrde iz bolnice, vlada će se ovim problemom pozabaviti u toku 2023. godine.

Dr Kone Sobi, direktor opšte bolnoice, rekao je da neka od tela nisu preuzeta zato što porodice nisu mogle da priušte usluge progrebnih preduzeća u gradu. Najavio je masovnu sahranu za utorak.

Bolnica je poslednji put sprovela masovnu sahranu 2021. godine, kada u mrtvačnici takođe nije bilo mesta. Mrtvačnica je sagrađena pre 30 godina, sa uslovima za smeštaj 120 tela, a danas ih u proseku ima 200.

- Grad se povećao, pa je sledeći korak da povećamo i mrtvačnicu. Aktivno diskutujemo, tražimo opcije, neki nacrti su prezentovani, pa će u dogledno vreme biti saopštena odluka -rekao je direktor.

Postoje tri dodatna rashladna kontejnera ispred glavne mrtvačnice sa kapacitetom za smeštanje 62 tela. Objekat prima oko 20 tela dnevno, ali broj se povećao tokom pandemije kovid-19.

- Mrtvačnica je uvek puna, mesto za jedno telo, uvek je iskorišćeno za skladištenje četiri ili pet posmrtnih ostataka - rekao je bivši radnik bolnice koji je želeo da ostane anoniman.

Kako on tvrdi to se događa svaki put kada neko premine, telo je ostavljeno u hodniku, a ako ima mesta smeštaju ga u mrtvačnicu.

Užasnuti ovim događajem, zaposleni bolinice pozvali su institucije da reaguju.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading