OPŠTA MOBILIZACIJA I VANREDNO STANJE? Putin: Odbrana otadžine je naša dužnost!

Autor:

Svet

31.12.2022

13:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljudi su upozoreni na moguću mobilizaciju.

OPŠTA MOBILIZACIJA I VANREDNO STANJE? Putin: Odbrana otadžine je naša dužnost!

Foto: Tanjug/AP

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da rusko rukovodstvo na čelu sa Vladimirom Putinom možda priprema novu naredbu za mobilizaciju i da bi moglo da zatvori granice sledeće nedelje. Reznikov se video porukom obratio građanima Rusije.

Govoreći ruski, upozorio je ljude koji bi mogli biti kvalifikovani za mobilizaciju.

- Pouzdano znam da vam je ostalo još oko nedelju dana pre nego što imate izbora. Početkom januara ruske vlasti će zatvoriti granice za muškarce, proglasiti vanredno stanje i pokrenuti novi talas mobilizacije. Granice će takođe biti zatvorene u Belorusiji - rekao je on.

Reznikov je upozorio da će Rusi koji žive u gradovima biti posebno ugroženi. Кirilo Budanov, šef ukrajinske obaveštajne službe, rekao je za Bi-Bi-Si da će nova ruska naredba za mobilizaciju početi 5. januara.

Putin se obraća građanima

Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se građanima uoči dočeka Nove godine.

Putin je godinu koja je na izmaku nazvao godinom ključnih događaja koji "postavljaju temelje za budućnost i nezavisnost" i istakao da su Rusi pokazali hrabrost i dostojanstvo, podržali učesnike vojne specijalne operacije u Ukrajini.

- Zajedno gradimo. I stvaramo. Glavna stvar je sudbina Rusije. Odbrana otadžbine je naša sveta dužnost prema našim precima i potomcima - rekao je Putin.

- Od naše snage i volje zavise suverenitet i sigurna budućnost Rusije - rekao je ruski lider.

On je rekao da su Rusi "pokazali hrabrost i dostojanstvo, podržali učesnike specijalne operacije".

- Odlazeća godina donela je velike, kardinalne promene kako za našu zemlju, tako i za ceo svet. Bilo je ispunjeno nemirom, strepnjom i brigama. Ali naš višenacionalni narod, kakav je bio u svim teškim epohama ruske istorije, pokazao je hrabrost i dostojanstvo. Rečju i delom podržali smo branioce otadžbine, naše vojnike i oficire, sve učesnike specijalne vojne operacije - rekao je Putin.

Predsednik Rusije iskoristio je i ovu priliku da prstom uperi u Zapad.

- Zapad je lagao o miru i spremao se za agresiju, i sad otvoreno govori o tome i nije ih sramota da to priznaju i otvoreno - rekao je Putin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sinisa marjanovic

31.12.2022 14:17

Dobro je inače u ukrajini su mobilizacije prošle sa 10% odzivom a i ova sad u poljskoj nije ništa bolja 🤣