LAVROV: Anonimni zvaničnici Pentagona prete atentatom na Putina

Autor:

Svet

27.12.2022

08:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izjave anonimnih zvaničnika Pentagona o udaru kojim bi se "obezglavio Kremlj" su zapravo pretnje atentatom na predsednika Rusije, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za TASS.

LAVROV: Anonimni zvaničnici Pentagona prete atentatom na Putina

Foto: Tanjug/AP

- Vašington u tome prednjači, pošto neki anonimni zvaničnici iz Pentagona zapravo iznose pretnje da će izvršiti obezgavljujući udar na Kremlj, što je u stvari pretnja atentatom na ruskog predsednika - rekao je Lavrov.

On je upozorio i da, "ako neko zaista razmišlja o takvim idejama", mora da bude svestan "mogućih posledica takvih planova“.

Republika

Foto: printscreen

Sergej Lavrov

 

Šef ruske diplomatije u intervjuu za TASS je podsetio i na brojne signale sa Zapada u vezi s konfrontacijom koja bi bila povezana sa nuklearnom sferom i naveo da je bivša britanska premijerka Liz Tras jedan od tih primera, sa svojom izjavom tokom predizborne kampanje, kada je , kako je istako Lavrov, rekla da je spremna da naredi nuklearni udar.

Lavrov je izjavio i da SAD i njeni saveznici u NATO-u nastoje da pobede Rusiju na bojnom polju kako bi je uništili.

- Postupci kolektivnog Zapada i njihovog marionetskog ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog potvrđuju globalnu prirodu ukrajinske krize. Nije tajna da je strateški cilj SAD i njenih saveznika iz NATO-a da postignu pobedu nad Rusijom na bojnom polju, što bi iskoristili kao mehanizam slabljenja ili čak uništavanja naše zemlje - rekao je Lavrov.

On je naveo i da Moskva i Vašington  ne mogu da postignu normalan dijalog zbog konfrontacijskog kursa koji zagovara američki predsednik Džozef Bajden.

- Održavanje normalnog dijaloga sa Bajdenovom administracijom, koja kao jedan od svojih ciljeva proglašava strateški poraz naše zemlje, objektivno je nemoguće - rekao je Lavrov, prenosi Tanjug.

Ruski visoki diplomata je napomenuo da su „rusko-američki odnosi u zaista žalosnom stanju i da su u zastoju zbog Vašingtona“.

- Mi polazimo od reciprociteta pod bilo kojim okolnostima kada je u pitanju izgradnja dijaloga. Drugim rečima, po pravilu delujemo po principu oko za oko, ali ne uvek i nužno simetrično - dodao je Lavrov.

On je naglasio da je Moskva spremna da razgovara sa SAD o bezbednosnim pitanjima u kontekstu Ukrajine, ali i u široj strateškoj perspektivi, kada, kako je rekao, Vašington postane svestan svoje štetne politike i da ne postoji alternativa  izgradnji odnosa sa Moskvom, osim one na pravičnoj osnovi uz poštovanje legitimnih interesa Rusije.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading