ŠULC PODIŽE ULOG: Od Merkelove traži ustupke

Autor: Tanjug

Svet

28.01.2018

22:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Lider Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) Martin Šulc rekao je danas da će od nemačke kancelarke Angele Merkel morati da vidi ustupke kako bi ta stranka bila u vladi.

RepublikaFoto: youtube.com/News 2U
Da li će se dogovoriti?! Angela Merkel i Marin Šulc

- Postoje neke stvari oko kojih moramo da se dogovorimo. Imamo zadatak i moram da ubedim 440.000 članova SPD-a - rekao je Šulc, navodeći da su spremni na kompromis, ali i da očekuju poteze Merkelove u tom pravcu, prenosi Blumberg.

Nemačke vodeće stranke, koje su započele u subotu koalicione pregovore, nadaju se da će razgovori biti završeni do sledećeg vikenda što bi značilo da se višemesečna politička neizvesnost u Nemačkoj bliži kraju.

U zajedničkoj izjavi posle prvog jutra formalnih koalicionih pregovora, stranke CDU, CSU i SPD saopštile su da ekspertske grupe imaju za cilj da za sedam dana sastave konkretan program vlade, prenosi Rojters.

- Od petka do nedelje (sledeće sedmice) vodeći pregovrači će se sastati kako bi finalizovali pregovore - navedeno je u saopštenju, uz napomenu da bi pregovori eventualno mogli da se produže još dva dana.


Merkelova, koja predvodi, konzervativce, najavila je da će se se stranke usredsrediti na brzo pregovaranje.

- Ljudi od nas očekuju da napravimo pomak ka formiranju vlade i zato sam veoma optimistična - kazala je Merkel uoči početka pregovora.

Šulc je, takođe uoči pregovora, rekao da je Evropskoj uniji potrebno da Nemačka ponovo preuzme vodeću ulogu u bloku u svetlu međunarodnih izazova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading