POLJACI TUŽE EU: Neće da plaćaju milion evra dnevno - Vlada u Varšavi smatra da kazna iz Brisela mora da bude ukinuta

Autor:

Svet

24.12.2022

14:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljka je podnela žalbu Evropskom sudu pravde u kojoj zahteva ukidanje kaznene mere koja predviđa da ta zemlja mora da plaća milion evra svakog dana, a koja je uvedena kao odgovor na reforme poljskog pravosuđa koje EU smatra kontraverznim.

POLJACI TUŽE EU: Neće da plaćaju milion evra dnevno - Vlada u Varšavi smatra da kazna iz Brisela mora da bude ukinuta

Foto: pixabay.com

Vlada u Varšavi smatra da ta kazna, koja je Poljsku do sada koštala više od 400 miliona evra, treba da bude ukinuta, pošto su ispunjeni svi zahtevi Brisela i ukinuto tzv. disciplinsko veće za sudije, rekao je poljski ministar za evropske poslove Simon Sinkovski vel Senk, prenosi Blumberg.

Odnosi Poljske i EU zategnuti su već neko vreme, pošto Brisel smatra da aktuelna poljska vlada ugrožava vladavinu prava u toj zemlji. Sukobi postoje i u okviru same vladajuće koalicije u Poljskoj, što je sprečilo vladu da usvoji sve mere kojima Brisel uslovljava oslobađanje gotovo 35 milijardi evra iz fondova EU namenjenih za tu državu.

- Disciplinsko veće Vrhovnog suda je ukinuto, a odredbe koje su izazvale sumnju Evropske komisije i Evropskog suda pravde više se ne primenjuju - rekao je Sinkovski, koji je potvrdio podnošenje žalbe, za Blumberg i dodao da samim tim više ne postoje razlozi za postojanje kaznenih mera.

Poljska je prošlog meseca od Komisije zatražila da ukine kaznene mere, nakon što je parlament usvojio izmene kojima se sporni disciplinski mehanizam u sudstvu zamenjuje novim većem.

Poljska vlada je do sada odbijala da plati kaznu, koja je na snazi od novembra prošle godine. Kao odgovor, Evropska komisija je povremeno smanjivala isplate novca koji Poljska dobija iz evropskih fondova, navodi američki portal.

Vladajuća koalicija oko partije Pravo i pravda Jaroslava Kačinjskog nalazi se pod pritiskom da postigne dogovor sa Evropskom unijom, pošto je ekonomska situacija u toj državi sve gora, a parlamentarni izbori biće održani u toku naredne godine.

Kako pokazuju rezultati istraživanja javnog mnjenja, partija Pravo i pravda bi na njima mogla da izgubi vlast, ukoliko se aktuelni trendovi budu nastavili.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading