PUTIN I LUKAŠENKO FORMIRAJU VOJNI SAVEZ: Ruske trupe već u Belorusiji - Moskva razvija nuklearne projekte u saradnji sa Minskom

Autor:

Svet

19.12.2022

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saradnja Rusije i Belorusije u vojno-tehničkoj sferi ne tiče se samo nabavke opreme, već i zajedničke saradnje dve armije.

PUTIN I LUKAŠENKO FORMIRAJU VOJNI SAVEZ: Ruske trupe već u Belorusiji - Moskva razvija nuklearne projekte u saradnji sa Minskom

Foto: Tanjug/AP

Putin i Lukašenko

Belorusija, jedan od najbližih saveznika Rusije, dozvolila je da ruske snage koriste njenu teritoriju za napade u Ukrajini, koji su počeli 24. februara, ali se nije direktno pridružila borbama, navodi britanska agencija. Lukašenko je više puta rekao da nema nameru da šalje trupe svoje zemlje u Ukrajinu.

Ruske trupe koje su prebačene u Belorusiju u oktobru, izvešće bataljonske taktičke vežbe, javila je ruska agencija Interfaks, pozivajući se na rusko ministarstvo odbrane, a Rojters navodi da još nije poznato kada će i gde će one biti izvedene.

PUTIN U MINSKU NAKON TRI GODINE

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je danas Belorusiju, nakon više od tri godine, a Kremlj je to najavio kao radnu posetu beloruskom predsedniku Aleksandru Lukašenku.

Putin je rekao danas u razgovoru sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Minsku da je njegova zemlja spremna da razvija nuklearne projekte u Belorusiji, kao i da prošire vojnu saradnju.

"Gradimo nuklearnu elektranu. Prvi blok radi, a zamenjuje oko 4,5 milijardi kubnih metara gasa. Spremni smo da dalje razvijamo ovaj projekat, ali, po mom mišljenju, najvažnije je da stvaramo industriju, obučavamo nacionalne kadrove, razvijamo nauku na odgovarajući način“, rekao je Putin, prenose RIA Novosti.

Kako je istakao, saradnja Rusije i Belorusije u vojno-tehničkoj sferi ne tiče se samo nabavke opreme, već i zajedničke saradnje dve armije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Postoji pravac koji se odnosi na vojno-tehničku saradnju. To nisu samo međusobne isporuke oružja i tehnike, već što je izuzetno važno i zajednički rad, razvoj i saradnju u ovoj oblasti, uključujući i razvoj visokotehnološke industrije“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da su razgvorali i o saradnji u kosmičkom sektoru i podsetio da su Rusija i Belorusija ranije najavile obuku beloruskog kosmonauta.

ŠOJGU I KRENJIN O VOJNOJ SARADNJI

Ministri odbrane Rusije i Belorusije Sergej Šojgu i Viktor Krenjin razgovarali su danas u Minsku o vojno-tehničkoj saradnji i jačanju odbrambenih kapaciteta dve zemlje, izjavio je šef Odeljenja za međunarodnu vojnu saradnju beloruskog ministarstva odbrane, Valerij Revenko.

Šojgu je doputovao danas u Minsk da bi učestvovao u razgovorima ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka čija je glavna tema bila saradnja dve zemlje u oblasti odbrane i ekonomije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Ruski ministar odbrane posetio je pre dve sedmice Minsk i tada je potpisao protokol o izmenama i dopunama međudržavnog sporazuma o zajedničkim merama za obezbeđenje regionalne bezbednosti u oblasti odbrane. Šojgu je tada razgovarao i sa predsednikom Lukašenkom, podseća TASS.

 

ZAJEDNO PROTIV SANKCIJA

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da su zahvaljujući zajedničkim koracima Rusija i Belorusija uspele da prevaziđu moguće negativne posledice zapadnih sankcija.

"Zahvaljujući zajedničkim koracima generalno smo uspeli da prevaziđemo moguće negativne efekte sankcija. Belorusija i Rusija su uradile dobar posao usvajanjem zajedničkih programa. Postoje određeni pomaci u skoro svim oblastima", rekao je Lukašenko tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Minsku.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Lukašenko je naglasio da će rešavanje osetljivih ekonomskih pitanja od kojih zavisi dobrobit građana Rusije i Belorusije su apsolutni prioriteti vlade dve zemlje.

Istakao je i da su se među pitanjima tokom razgovora na najvišem nivou između Minska i Moskve našla i ona koja se tiču odbrane i bezbednosti. Beloruski predsednik je tokom sastanka izrazio nadu da će se konstruktivni dijalog o bezbednosti sa Zapadom nastaviti.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Rusija i Belorusija otvorene su za dijalog sa drugim državama, uključujući i evropske. Nadam se da će se uskoro tamo čuti glas razuma i da ćemo preći na konstruktivnu diskusiju o zajedničkoj bezbednosti i budućem svetskom poretku“, rekao je Lukašenko.

ZELENSKI SPREMAN ZA SVE SCENARIJE SA BELORUSIJOM

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je njegova zemlja spremna za sve moguće odbrambene scenarije protiv Moskve i njenog saveznika Belorusije, u trenutku kada ruski predsednik Vladimir Putin putuje u Minsk, a ruske trupe koje su tamo stacionirane vrše pripreme za vežbe.

Zvaničnici u Kijevu mesecima upozoravaju da bi susedna Belorusija mogla da se pridruži ruskim snagama i ponovo posluži kao lansirna platforma za novi napad i formiranje drugog fronta u višemesečnom ratu, prenosi Rojters.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

„Zaštita granice, kako sa Rusijom tako i sa Belorusijom, stalni je naš prioritet. Spremamo se za sve moguće odbrambene scenarije“, rekao je Zelenski posle sastanka vojnog vrha Ukrajine u nedelju.

Zelenski je u nedelju ponovo pozvao zapadne saveznike da pojačaju ukrajinsku protivvazdušnu odbranu nakon višenedeljnih ruskih vazdušnih napada usmerenih na energetsku mrežu u zemlji koju je zahvatila ledena zima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading