NOVA RUSKA TAKTIKA ZA POPRAVLJANJE MORALA: Na front šalje upravo njih, ali neće nositi oružje - biće na prvim linijama borbe!

Autor:

Svet

18.12.2022

12:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo odbrane Rusije je ove nedelje najavilo formiranje "prve kreativne brigade".

NOVA RUSKA TAKTIKA ZA POPRAVLJANJE MORALA: Na front šalje upravo njih, ali neće nositi oružje - biće na prvim linijama borbe!

Foto: Tanjug/AP

Ruski vojnici

Rusija je objavila da će rasporediti muzičare na prve linije svog rata u Ukrajini u pokušaju da podigne moral.

Ministarstvo odbrane je ove nedelje najavilo formiranje "prve kreativne brigade", rekavši da će u njoj biti i vokali i muzičari.

Britansko ministarstvo odbrane istaklo je da će doći do stvaranja brigade u obaveštajnom izveštaju u nedelju.

U međuvremenu, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posetio je trupe na frontu u Ukrajini, saopštila je vlada.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, ministarstvo odbrane je navelo da je Šojgu "obletao područja raspoređivanja trupa i proveravao napredne položaje ruskih jedinica u zoni specijalne vojne operacije“.

Dodaje se da je "razgovarao sa trupama na liniji fronta" i na "komandnom mestu" - ali BBC ne može da potvrdi kada je poseta održana niti da li je Šojgu posetio samu Ukrajinu.

Prijavljena poseta dolazi pošto su zvaničnici odbrane Ujedinjenog Kraljevstva rekli da nizak moral i dalje predstavlja "značajnu ranjivost većeg dela ruskih snaga“.

Velika Britanija je saopštila da je nova kreativna brigada - koja prati nedavnu kampanju, pozivajući javnost da donira muzičke instrumente trupama - u skladu sa istorijskom upotrebom "vojne muzike i organizovane zabave" za podizanje morala.

Ali oni su postavili pitanje da li će nova brigada zapravo omesti vojnike, koje su prvenstveno brinule "veoma visoke stope žrtava, loše rukovodstvo, problemi sa platama, nedostatak opreme i municije i nedostatak jasnoće u vezi sa ciljevima rata“.

Foto: www.profimedia.rs

Ruska vojska na frontu

Prema ruskim medijima, brigadu će činiti vojnici mobilisani u okviru regrutacije predsednika Vladimira Putina, kao i "profesionalni umetnici koji su dobrovoljno stupili u vojnu službu“.

Nova jedinica će imati zadatak da održi "visoko moralno, političko i psihološko stanje među učesnicima specijalne vojne operacije", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane.

U međuvremenu, u subotu su nastavljene intenzivne borbe oko grada Bahmuta u istočnom Donbasu, saopštio je ukrajinski generalštab.

U ovim oblastima se mesecima dešavaju žestoki sukobi između ukrajinskih i ruskih trupa, dok Rusija nastoji da zadrži teritoriju nakon niza poraza u istočnoj Ukrajini ranije ove godine.

Zapadni obaveštajni zvaničnici su ranije rekli da ruske napade na grad predvodi privatni vojni izvođač, Vagner grupa.

Moskva se nada da će iskoristiti grad kao polaznu osnovu za napade na ukrajinske gradove Kramatorsk i Slavjansk.

Što se tiče drugih informacija, grejanje je vraćeno u ukrajinsku prestonicu Kijev, nakon što je Rusija u petak pokrenula široke udare usmerene na infrastrukturu za struju i vodu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Moskva je u petak lansirala 76 projektila, pogodivši devet energetskih stanica i gurnuvši veći deo zemlje u mrak. Ukrajina je rekla da je presrela 60.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading