UKRAJINCI U STRAHU OD LUKAŠENKA: Kijev strahuje da Putin priprema trupe u Belorusiji

Autor:

Svet

17.12.2022

20:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan od pokazatelja da će se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pridružiti ratu Rusije protiv Ukrajine desio se u utorak rano ujutru

UKRAJINCI U STRAHU OD LUKAŠENKA: Kijev strahuje da Putin priprema trupe u Belorusiji

Foto: Tanjug/AP

Кijev je optužio Moskvu da obučava nove snage u Belorusiji dok se priprema za novi napad na sever Ukrajine. Brigadni general ukrajinske vojske Aleksej Gromov rekao je da Rusija želi da pretvori rat u Ukrajini u dugotrajni vojni sukob i da obučava nove trupe na teritoriji susedne Belorusije, dok se u Kijevu u poslednje vreme sve češće govori o realnoj opasnosti da se otvori "beloruski front", ali i da se ta zemlja aktivno uključi u rat, prenosi Blic.

Jedan od pokazatelja da će se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko pridružiti ratu Rusije protiv Ukrajine desio se u utorak rano ujutru - Belorusija je počela brzo da raspoređuje svoje trupe na ukrajinskoj granici, a ministarstvo odbrane zemlje najavilo je "iznenadnu proveru borbene gotovosti", nakon čega je ona podignuta.

Iako su se takve iznenadne vežbe već dešavale od početka rata, ovaj put dolaze usred drugih znakova koji ukazuju na to da se Lukašenko sprema da izda konačna naređenja.

Beloruski mediji pišu o sve većem broju vojnika koji se okupljaju ove nedelje na granici sa Ukrajinom. Lokalni svedoci takođe izveštavaju da su beloruske snage počele da grade prelaze pontonskim čamcima preko reke Berezine u blizini granice, očigledno radi brzog prebacivanja opreme u Ukrajinu. Pored toga, ruski lovci MiG-31К, koji mogu da nose hipersonične balističke rakete sa vazdušnim lansiranjem, stigli su u vazdušne baze u Belorusiji.

Novinarka iz Minska Hana Ljubakov podelila je informacije koje je čula od vojske na terenu u Belorusiji o potencijalnom napadu na Ukrajinu koji Rusija planira.

- Pominjao se januar, ali nije jasno da li bi to moglo da se desi tako brzo sa teritorije Belorusije. Ono što je jasno jeste da Rusija neće odustati od svog plana da osvoji Кijev, a najbliži put je preko Belorusije. Lukašenko pomaže na sve načine, osim u razmeštanju beloruskih trupa. Jedini način da ih pošalje je kao deo zajedničkih snaga zajedno sa Rusijom. Ne smemo dozvoliti da se ovo desi - napisala je na Tviteru.

Još jedan zloslutan znak je iznenada najava posete Putina Belorusiji, prva posle više od tri godine. Razgovori u ponedeljak će se odnositi na "rusko-belorusku integraciju", pošto su dve zemlje zaključile više sporazuma u vojnoj oblasti, navedeno je u saopštenju Minska.

Belorusija služi ruskim trupama kao pozadinska baza za ofanzivu u Ukrajini od februara, ali beloruska vojska do sada nije učestvovala u borbama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading