EVA KAILI NEGIRA KRIVICU, ALI POLICIJA JE DEMANTUJE! Objavljena slika novca pronađenog u njenoj kući! PODMIĆENA SA 150.000 EVRA!?

Autor:

Svet

13.12.2022

20:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kaili je jedna od četvoro osumnjičenih optuženih nakon što su belgijski istražitelji pronašli 1,5 miliona evra (1,3 miliona funti) u dve kuće u koferu.

EVA KAILI NEGIRA KRIVICU, ALI POLICIJA JE DEMANTUJE! Objavljena slika novca pronađenog u njenoj kući! PODMIĆENA SA 150.000 EVRA!?

Foto: commons.wikimedia.org/euranet_plus

Eva KAili

Grčka evroposlanica Eva Kaili negirala je umešanost u navodni skandal sa podmićivanjem u koji je umešan domaćin Svetskog prvenstva Katar, navodi BBC.

Ona je jedna od četvoro osumnjičenih optuženih nakon što su belgijski istražitelji pronašli 1,5 miliona evra (1,3 miliona funti) u dve kuće u koferu.

 

 

Kaili je glasovima poslanika Evropskog parlamenta smenjena sa svoje funkcije, sa 625 prema jedan.

- Eva Kaili izjavljuje da je nevina i da nema nikakve veze sa podmićivanjem od Katara -  rekao je njen advokat Mihalis Dimitrakopulos za grčku TV u utorak.

Tužioci su izvršili niz pretresa tokom nekoliko dana i rekli da je novac u vrednosti od oko 600.000 evra pronađen u kući jednog osumnjičenog, 150.000 evra u stanu Evas Kaili i 750.000 evra u koferu u hotelskoj sobi u Briselu.

 

 

Belgijska policija objavila je u utorak fotografiju na kojoj se vide gomile novčanica u apoenima od 200, 50, 20 i 10 evra.

Izvori kažu da je 150.000 evra pronađeno u stanu gospođe Kaili. Upitan da li je to tačno, njen advokat je rekao:

- Nemam pojma da li je pronađen novac niti koliko je pronađeno.

Osumnjičeni koje je uhapsila belgijska policija optuženi su za "učešće u kriminalnoj organizaciji, pranje novca i korupciju", saopštili su tužioci u nedelju.

Oni će se pojaviti pred sudom u sredu.

 

 

Optužbe su bacile senku na ulogu lobističkih grupa u Evropskom parlamentu.

Poslanici EP su trebalo da glasaju o ove nedelje, preporuci da se Katarcima omogući putovanje bez viza u EU, ali je glasanje odloženpo

Kaili je takođe suspendovana iz parlamentarne Grupe socijalista i demokrata i isključena iz grčke partije levog centra Pasok.

Grčke vlasti zamrzle su imovinu koja pripada njoj, njenom mužu i članovima uže porodice.

Zamrznute su i aktivnosti kompanije za nekretnine koju su pre oko dve nedelje osnovali ona i njen partner u Atini.

Predsednica parlamenta Roberta Metsola rekla je da neće biti nekažnjivosti ili "guranja pod tepih".

Dopisnica Bi-Bi-Sija iz Brisela Džesika Parker izjavila je da su detalji koje su belgijske vlasti objavile u poslednjih nekoliko dana ugrozile mnoge ljude u krugovima EU.

Poslanici Evropskog parlamenta su za BBC rekli su da su šokirani i obimom i optužbi.

Poslanici Evropskog parlamenta su rekli da bi istraga o podmićivanju mogla predstavljati jedan od najvećih korupcijskih skandala u istoriji parlamenta.

 

 

Tužioci su rekli da sumnjaju da je zalivska država nekoliko meseci uticala na ekonomske i političke odluke parlamenta, posebno ciljajući na pomoćnike.

Iako se u izveštajima ta država naširoko naziva Katar, katarska vlada kaže da su sve tvrdnje o nedoličnom ponašanju „teško dezinformisane“.

Evropski parlament je jedina direktno izabrana institucija EU. Oko 705 članova parlamenta, koje su birali birači u 27 zemalja koje čine EU, sastaju se da razmotre predložene zakone i glasaju na osnovu evropskih zakona.

Poslanici Evropskog parlamenta uglavnom uživaju imunitet od krivičnog gonjenja, ali ne u slučajevima kada je „član zatečen u činu izvršenja krivičnog dela“, kažu u parlamentu.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading