ZABRANJENA PRODAJA CIGARETA DECI ISPOD 14 GODINA! Promena zakona na Novom Zelandu uznemirila omladinu

Autor:

Svet

13.12.2022

17:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novim zakonom se smanjuje i broj prodavnica duvana.

ZABRANJENA PRODAJA CIGARETA DECI ISPOD 14 GODINA! Promena zakona na Novom Zelandu  uznemirila omladinu

Foto: freepik

Parlament Novog Zelanda usvojio je danas jedinstveni zakon kojim se uvodi postepena zabrana pušenja cigareta tako što će mladim ljudima biti onemogućeno da ih kupuju.

Prema zakonu, cigarete ne smeju da se prodaju osobama koje imaju 14 godina odnosno rođenim od 1. januara 2009. godine ili kasnije, prenosi AP.

Novim zakonom se smanjuje i broj prodavnica duvana, sa oko 6.000, na samo 600, a smanjuje se i dozvoljena količina nikotina u duvanu koji se puši. "Ne postoji dobar razlog da se dozvoli da se prodaje proizvod koji ubija polovinu ljudi koji ga koriste", rekla je pomoćnica ministra zdravlja Aješa Veral poslanicima u parlamentu.

Kako je rekla, zdravstveni sistem će uštedeti milijarde dolara tako što neće lečiti bolesti uzrokovane pušenjem, kao što su rak, srčani udari, moždani udari i amputacije.

Kazala je da će zakon dovesti do promene generacija i ostaviti u nasleđe bolje zdravlje mladih.

Novi Zeland već ograničava prodaju cigareta na osobe starije od 18 godina, zahteva da pakovanja cigareta budu sa grafičkim zdravstvenim upozorenjima i da se prodaju u standardizovanim pakovanjima. Poslednjih godina Novi Zeland je nametnuo niz velikih povećanja poreza na cigarete, navodi američka agencija.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading