IZJAVA NEMAČKOG KANCELARA KOJA JE MNOGE ŠOKIRALA: Rusiji treba dati drugu šansu

Autor:

Svet

13.12.2022

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada Rusija okonča sukob u Ukrajini, trebalo bi joj dati šansu da ponovo posluje sa Nemačkom, rekao je u ponedeljak nemački kancelar Olaf Šolc.

IZJAVA NEMAČKOG KANCELARA KOJA JE MNOGE ŠOKIRALA: Rusiji treba dati drugu šansu

Foto: Tanjug/AP

On je ponovio da Moskva, međutim, neće da pobedi.

- Ruskoj vladi koja okonča neprijateljstva potrebna je šansa da ponovo pokrene ekonomsku saradnju, u nekom drugom trenutku kada je to moguće - rekao je Olaf Šolc u Berlinu na sastanku Istočnog komiteta za nemačko poslovanje (OA), trgovinskog udruženja fokusiranog na odnose sa Istočnom Evropom, prenosi Telegraf.

Sada nije to vreme. U ovom trenutku, odnosi koje imamo se smanjuju - dodao je, a prenosi nedeljnik Zeit. Kako kaže, "EU sada pooštrava sankcije, ali Rusija će ostati najveća zemlja na evropskom kontinentu nakon što se sukob reši. Zbog toga je veoma važno da se pripremimo za to vreme".

Šolc je opisao trenutni sukob kao pokušaj predsednika Rusije, Vladimira Putina, da ponovo stvori Rusko carstvo koje, umesto toga, uništava budućnost zemlje, i optužio je Moskvu za zločine nad ukrajinskim civilima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc

 

- Rusija ne sme da pobedi, a ni neće pobediti - rekao je Šolc poslovnoj grupi.

Odlučnost Berlina da odustane od uvoza ruske energije – koju su uglavnom "gurali" Šolcovi partneri iz Zelene koalicije – stvorila je probleme Nemačkoj, čak i pre nego što su isporuke gasa prekinute sabotažom na gasovodu Severni tok u septembru, piše RT i dodaje da Nemci sada pokušavaju da nadoknade nestašice sa drugih mesta, ali bezuspešno.

Ranije ovog meseca, nemačka ambasadorka u Vašingtonu priznala je ekonomske probleme, ali je rekla da je to "mala cena" za "duboku transformaciju" njene zemlje u remilitarizovanu kontinentalnu silu, više neprijateljski nastrojenu prema Rusiji, a bliže okrenutu SAD.

S druge strane, portparol Kremlja Dimitrij Peskov je juče izjavio kako "oslanjajući se na uvoz energije iz SAD, Brisel efektivno zamenjuje jednu zavisnost drugom".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sasa

13.12.2022 13:44

Hahaha,kakav cirkuzant. Sta ce Rusima 'sansa' da radi sa vama. Vi ste sada vec u problemu koji samo raste. Privreda vam crkava svakodnevno i to kada dodje vreme mira, vi cete biti NEBITNI To ste vec i sada, samo jos umisljate da ste to. Ne trebate vi Rusima takvi kakvi ste. Vi trebate da radite sa vasim Americkih nalagodavcima, da vas 'muzu' dok vas ne iscede, mada realno to ce brzo da se desi. Tako da, ne zaludjuj svojim 'dubokoumnim' razmisljanjima, nisi taj kapacitet. Sedi... 1.😁