INTENZIVIRAN NAPAD NA PUTINA SA SVIH STRANA: Zapad ostao bez oružja, a onda su krenuli neverovatni pritisci

Autor:

Svet

12.12.2022

21:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U poslednje vreme sa Zapada je intenziviran pritisak na ruskog predsednika.

INTENZIVIRAN NAPAD NA PUTINA SA SVIH STRANA: Zapad ostao bez oružja, a onda su krenuli neverovatni pritisci

Foto: Tanjug/AP

Lideri zapadnih zemalja koji od početka sukoba u Ukrajini daju podršku Volodimiru Zelenskom od Vladimira Putina zahtevaju momentalni prekid rata. Pritisci sankcijama su veliki od početka, a trenutno je u opticaju deveti paket sankcija. 

Preko deset meseci rata između Rusije i Ukrajine koju vojno podržavaju iscrpeli su vojne zalihe na obe strane. Već je objavljeno da su vojne zalihe EU devastirane zbog ukrajinskog sukoba, dok su podaci o ruskom naoružanju teško dostupne a izjava skoro i da nema.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U isto vreme lideri velikog broja zapadnih zemalja zahtevaju prekid vatre, dok ukrajinski predsednik bukvalno moli za pomoć u vojnoj opremi. Evropske zemlje ukrajinski sukob plaćaju na dva nivoa, pomažući vojnim sredsvima Ukrajinu i trpeći ekonomske posledice i rast cene gasa koji velikim delom dolazi iz Ruske Federacije. Očigledno da ovaj raz Zapad skupo košta pa su udari na ruskog predsednika intenzivirani sa više strana.

ŠOLC: EKONOMSKA SARADNJA SA MOSKVOM UKOLIKO SE OKONČA RAT

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je nastavak ekonomske saradnje Nemačke i Rusije moguć ako Kremlj okonča rat u Ukrajini.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Šolc je u prethodnim izjavama poručio da Zapad neće ukidati sankcije uvedene Rusiji zbog sukoba u Ukrajini sve dok Moskva ne povuče svoje trupe iz Ukrajine i postigne mirovni sporazum sa Kijevom, podseća u izveštaju Rojters.

"U ovom trenutku odnosi koje imamo su na najnižem nivou, na minimumu. Međutim, ukoliko Rusija okonča rat trebalo bi da joj se pruži šansa za obnovu ekonomske saradnje. To sada svakako nije slučaj", rekao je Šolc pred nemačkim Odborom za ekonomske odnose sa istočnom Evropom.

G7 NASTAVLJA EKONOMSKI PRITISAK NA RUSIJU

Zemlje članice G7 ostaju posvećene politici intenziviranja "koordiniranih sankcija bez presedana" prema Rusiji, potvrdili su lideri grupe sedam najrazvijenijih ekonomija sveta u današsnjem saopštenju.

"Mi ćemo održavati i intenzivirati ekonomski pritisak na Rusiju i one koji izbegavaju i podrivaju naše restriktivne mere", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropskog saveta G7 izražava se podrška kontinuiranim naporima da se obezbedi trenutna finansijska stabilnost Ukrajine i njen oporavak i rekonstrukcija "ka održivoj, prosperitetnoj i demokratskoj budućnosti", u skladu sa njenim evropskim putem.

"Nastavićemo da koordiniramo naše napore da ispunimo hitne potrebe Ukrajine za vojnom i odbrambenom opremom sa neposrednim fokusom na obezbeđivanju sistema i sposobnosti za protivvazdušnu odbranu Ukrajini", navodi se u saopštenju G7. Lideri zemalja članica G 7 potvrdili su i nameru da "zaštite ranjive zemlje koje su ozbiljno pogođene" posledicama ukrajinske krize u pogledu energije i hrane.

ZELENSKI MOLI ZA TENKOVE, ARTILJERIJU I ORUŽJE DUGOG DOMETA

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas lidere Grupe sedam (G7) da pomognu njegovoj vladi kako bi obezbedila dodatne dve milijarde kubnih metara prirodnog gasa kao i novu vojnu pomoć koja bi uključivala moderne tenkove, artiljerijske sisteme i oružje dugog dometa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Govoreći putem videolinka na video-konferenciji G7 koju je organizovala Nemačka, Zelenski je pozvao Rusiju da učini „suštinski“ korak ka diplomatskom rešenju rata u Ukrajini i predložio da Moskva povuče svoje trupe do Božića.

„Ako Rusija povuče svoje snaga iz Ukrajine to će rezultirati završetkom neprijateljstava. Ne vidim zašto Rusija to ne bi učinila sada, pre Božića“, rekao je on.

UKRAJINA ISCRPELA EU VOJNE ZALIHE

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj upozorio je danas da je Evropska unija, snabdevajući Ukrajinu oružjem, iscrpela svoje vojne zalihe.

"Ovaj rat je bio i poziv na buđenje za sve nas u vezi sa našim vojnim sposobnostima. Davali smo oružje Ukrajini, a onda shvatili da su i naše vojne zalihe iscrpljene", napisao je Borelj na svom nedeljnom blogu, preneo je TASS.

Republika

Foto: AP Photo/Olivier Matthys

 

 

Borelj je u međuvremenu i na svom Tviter nalogu istakao da podaci Aencije za odbranu EU (EDA) potvrđuju da "Evropljani troše više na odbranu".

"Sada moramo bolje da trošimo na odbranu i više sarađujemo da bismo podržali Ukrajinu, odgovorili na hitne potrebe i pripremili se za budućnost", poručio je Borelj.

NAJAVLJENA VOJNA POMOĆ, ISPORUKE ORUŽJA NEMA NA DNEVNOM REDU

Lideri država Grupe sedam (G7) dogovorili su se danas da će raditi zajedno na jačanju vojnih kapaciteta Ukrajine, sa neposrednim fokusom na sisteme protivvazdušne odbrane, navodi se u saopštenju koje je objavilo Mnistarstvo spoljnjih poslova Velike Britanija.

Lideri G7, kojima se na virtuelnom sastanku obratio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, rekli su da je ruska „neodgovorna nuklearna retorika“ neprihvatljiva i da će svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja imati teške posledice.

Republika

Foto: Printscreen/Facebook/національна поліція

 

 

„Nastavićemo da koordiniramo napore za ispunjavanje hitnih zahteva Ukrajine za vojnom i odbrambenom opremom sa neposrednim fokusom na obezbeđivanju sistema i sposobnosti za protivvazdušnu odbranu Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Portparol nemačke vlade, koja predsedava G7 rekao je uoči sastanka da pitanja o konkretnim isporukama oružja Ukrajini nisu bila na dnevnom redu.

ERDOGAN SARAĐUJE SA OBE STRANE

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je juče sa ruskim i ukrajinskim predsednicima Vladimirom Putinom i Volodimirom Zelenskim o promenama sporazuma o izvozu žita na Crno more, kako bi obe strane povećale izvoz.

Zelenski je na svom nalogu na Tviteru napisao da je sa Erdoganom „razgovarao o daljem radu i mogućem povećanju žitnog izvoza“. Kako navodi Rojters, Moskva traži veće garancije za sopstveni izvoz hrane i đubriva, dok Kijev želi da se sporazum proširi kako bi se povećao broj ukrajinskih luka koje bi učestvovale u izvozu.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Tursko predsedništvo je saopštilo da je Erdogan pozvao Putina na brzi prekid sukoba u Ukrajini i rekao da bi Moskva mogla da počne da radi na izvozu više prehrambenih proizvoda i robe kroz crnomorski žitni koridor.

''Dogovor zahteva uklanjanje prepreka za odgovarajuće snabdevanje đubrivom iz Rusije radi ispunjavanja zahteva zemalja kojima je ono najviše potrebno“, saopšeno je danas iz Kremlja.

Turski predsednik Erdogan rekao je ranije nakon razgovora sa Zelenskim da će Turska pružiti humanitarnu pomoć Ukrajini kako bi joj pomogla da preživi „tešku zimu“.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading