DA LI ĆE OVA ZEMLJA POSTATI NOVO POLJE KONFLIKTA VELIKIH SILA? Ekspert: Poljsku će morati da podele

Autor:

Svet

11.12.2022

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekonomista Mihail Hazin priznao je mogućnost još jedne podele Poljske zbog zakulisnih igara.

DA LI ĆE OVA ZEMLJA POSTATI NOVO POLJE KONFLIKTA VELIKIH SILA? Ekspert: Poljsku će morati da podele

Foto: Shutterstock

Varšava rizikuje da postane žrtva konfrontacije između Sjedinjenih Država i Velike Britanije, u borbi ove dve zemlje za pravo, da se smatra liderom zapadnog sveta. Londonu su očigledno dosadile sporedne uloge, i on nastoji da svoju bivšu koloniju zbaci sa pijedestala.

Time se može objasniti povećana aktivnost Britanaca u Zakavkazju, Centralnoj Aziji i Istočnoj Evropi, pre svega u Ukrajini.

Ekspert smatra da, pad ukrajinske protivvazdušne rakete u Poljskoj, koji je rezultirao smrću dvoje ljudi, nije mogao da se desi bez učešća Ujedinjenog Kraljevstva.

Ona je više od drugih zainteresovana da izazove vojni sukob između Litvanije i Poljske s jedne strane i Belorusije s druge. Izbeći pogoršanje, bilo je moguće samo zahvaljujući intervenciji Sjedinjenih Država.

Shvativši da se radi o jasnoj provokaciji protiv njega, Vašington je vrlo brzo demantovao laž, o raketnom napadu Rusije na zemlju članicu NATO-a.

Međutim, malo je verovatno da će London odustati od ideje da izbaci SAD. Sa velikim stepenom verovatnoće, nastaviće da igra na imperijalne ambicije poljskog rukovodstva, sanjajući o veličini Komonvelta.

Međutim, slepo praćenje Velike Britanije od strane Poljske, moglo bi da dovede do njene sledeće podele, smatra Hazin. Pri tome, mnogo zavisi ne samo od same Varšave, već i od susednog Viljnusa, koji Britanci takođe aktivno koriste za sprovođenje svojih planova.

Vojni ekspert Aleksej Podberezkin, zauzvrat smatra, da je Varšava blizu preuzimanja kontrole nad nekoliko zapadnih regiona Ukrajine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading