GENERAL MRAZ IGRA ZA OBA TIMA: Šta će se dešavati sa ratom ove zime?

Autor:

Svet

11.12.2022

12:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često možemo da čuti predviđanja da će zima doneti prekid ili barem zatišje u ratu koji besni u Ukrajini.

GENERAL MRAZ IGRA ZA OBA TIMA:  Šta će se dešavati sa ratom ove zime?

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi ocenio je prošle nedelje da će se "neke operacije u Ukrajini usporiti i da možda neće biti previše dramatičnih poteza ni na jednoj strani”, ali je naglasio da "to ne znači da treba da mislimo sve će stati“.

Ali u poslednje vreme sve više analitičara predviđa da od toga neće biti ništa, ali da će posle jesenjeg otopljavanja, odnosno blata koje je zaustavilo i ruske i ukrajinske tenkove, oklopna vozila i artiljeriju, smrznuto tlo koje je donela zima omogućiti nove ofanzive i kontraofanzive, piše Index.hr.

Takozvano duboko zamrzavanje zemljišta, međutim, obično se dešava tek početkom februara.

Republika

Foto: printskrin/telegram

rat u Ukrajini

 

Naravno, propusnost tla nije jedini faktor koji će uticati na ratovanje do proleća.

Prosečna temperatura zimi u Ukrajini kreće se od -2 do -3 stepena Celzijusa, a može i do -20 stepeni. Ovakva hladnoća na frontu nije samo stvar nelagodnosti, smanjene borbene sposobnosti i morala. Vojnici, ako nemaju načina da se ugreju i nemaju adekvatnu zimsku odeću, čizme, vreće za spavanje, prostirke i drugu opremu, uključujući i onu za kopanje rovova u smrznutom zemljištu i njihovo oblaganje, odnosno termoizolaciju, mogu bukvalno da se smrznu.

Ruski vojnici su već počeli da ginu od posledica smrzavanja?

U kombinaciji sa kišom ili snegom, temperatura ne mora da bude ekstremno niska da bi bila fatalna ili da bi se vojnici ozbiljno razboleli.

I dok ruska vojska, po naređenju predsednika Vladimira Putina, uporno pokušava da uništi energetsku infrastrukturu u Ukrajini i ostavi zemlju bez struje, vode i grejanja. Sa ratišta već stižu izveštaji da su mobilisani ruski vojnici počeli da ginu od hladnoće. 

Vojni analitičar i veteran italijanske vojske Tomas Tejner čak predviđa da će zima usmrtiti više ruskih vojnika nego Ukrajinaca, uz fotografiju ruskih vojnika koji se navodno smrzavaju.

Autentičnost fotografije i njegove tvrdnje o uzroku smrti možda nije moguće nezavisno proveriti, ali svakako nije jedina.

 

 

Krajem novembra, analitičar i bivši ukrajinski dopisnik Tom Vorner objavio je snimak, kako kaže, ukrajinskog drona koji leti do rupe u zemlji gde je 11 ruskih vojnika čučalo. Letelica je na njih bacila malu bombu, verovatno ručnu. Iako bomba pada tik pored njih, vojnici gotovo uopšte ne reaguju.

Iako su bar neki od njih živi, što se vidi po kretanju nakon eksplozije, oni ni ne pokušavaju da pobegnu sa mesta napada. Vorner spekuliše da je razlog to što "ovi muškarci pate od umerene do teške hipotermije, gde telo prestaje da drhti, a um utrne ili se čak gasi" i dodaje da su "verovatno ležali zbijeni celu noć bez odgovarajuće odeće ili vreća" dok su temperature bile oko nule ili niže.

- Verovatno su im naredili da drže svoj položaj i zapretili kaznom ili čak pogubljenjem ako to ne uspu. Ipak, nisu dobili garderobu ni obuku kako da se ne smrznu - zaključuje on.

Nemci su stradali od zime u Rusiji, ali i Rusi u Finskoj

Teško bi bilo naći čoveka koji ne zna da su vojnici nacističke Nemačke u Drugom svetskom ratu i francuski vojnici u Napoleonovim ratovima, skoro vek i po ranije, stradali od nemilosrdne ruske zime.

Obe ove invazije su neslavno propale uz ogromne gubitke za agresore. Ovaj presudni faktor u ratovima na ruskom i sovjetskom tlu dobio je i nadimak "General Zima".

Manje je poznato da su se hiljade sovjetskih vojnika smrznule i u Zimskom ratu, odnosno invaziji na Finsku 1939-1940.

Daleko manja finska vojska nanela je na takve gubitke u Crvenoj armiji da je Staljin bio primoran da odustane od zauzimanja Helsinkija, kao što je Putin ovog proleća morao da odustane od zauzimanja Kijeva.

Rusi su možda navikli na oštriju zimu od drugih naroda, ali i Ukrajinci su navikli na to. I nijedan narod od njih, naravno, nije otporan na smrzavanje.

Jasno je da Putin, kako je to rekao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, želi da iskoristi zimu kao "ratno oružje", ali bi njegova vojska mogla da strada od istog oružja.

Od presudnog značaja će biti opremljenost obe strane za zimske uslove i pitanje ko se brani, a ko napada. 

 

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading