OD RATA NA ISTOKU EVROPE DO EKONOMSKE KRIZE: Godinu dana otkako je Olaf Šolc preuzeo funkciju kancelara

Autor:

Svet

10.12.2022

14:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rat na istoku Evrope, galopirajuća ekonomska kriza i nezadovoljni partneri u zemlji i inostranstvu - nemački kancelar Olaf Šolc preživeo je neviđene stresove u svojoj prvoj godini na vlasti dok se borio da ostavi trag na globalnoj sceni.

OD RATA NA ISTOKU EVROPE DO EKONOMSKE KRIZE: Godinu dana otkako je Olaf Šolc preuzeo funkciju kancelara

Foto: Tanjug/AP

Bivši ministar finansija preuzeo je dužnost obećavajući kontinuitet ere Angele Merkel, koja je okončala svojih 16 godina kao kancelarka i veoma cenjena ličnost.

Ali ruska invazija na Ukrajinu ga je primorala da pokida nemačke posleratne aksiome i zacrta nove ekonomske, odbrambene i geopolitičke pravce za zemlju koja ceni – i ceni se zbog – stabilnosti i predvidljivosti.

- Nikada ranije nismo imali vladu da se suoči sa tako dramatično pogoršanom situacijom, kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici, ali i naravno energetskoj politici - rekla je politikolog Ursula Muenč za AFP.

Šolcova koalicija njegovih socijaldemokrata i partnera Zelenih i liberala FDP preuzela je dužnost planirajući ambiciozne klimatske politike i ograničenje budžeta.

Ali pošto je Moskva smanjila svoje zalihe energije u jeku rata, Nemačka je morala da zaustavi planirani izlazak iz nuklearne elektrane, ponovo pokrene elektrane na ugalj, dok je progorela kroz budžetsku rupu u borbi za naftu i gas kako bi zamenila ruske zalihe.

Republika

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ

Olaf Šolc

 

I u prekretnici za zemlju na čiju ulogu na svetskoj sceni još uvek utiču sećanja na Drugi svetski rat, Olaf Šolc je najavio istorijsku promenu u odbrani, obećavajući da će ponovo naoružati Nemačku ogromnim povećanjem vojne potrošnje.

- S obzirom na dramatične događaje ove godine, prošao je prilično dobro - rekao je Nils Diderih, politikolog sa Slobodnog univerziteta u Berlinu.

Nemačka pokušava da obnovi svoje vojne zalihe, a u isto vreme Ukrajina moli za pomoć

Rejčel Rico, viša naučna saradnica Evropskog centra Atlantskog saveta, američkog istraživačkog centra, upozorila je da gubitak zamaha predstavlja opasnost, čak i ako je početni odgovor bio „impresivan“.

- Mislim da je nemogućnost ispunjavanja odbrambenih i bezbednosnih obaveza zabrinjavajuća - rekla je ona za AFP.

Ne samo da Nemačka pokušava da obnovi sopstvene vojne zalihe, ona se takođe suočava sa intenzivnim pritiskom Ukrajine da isporuči ono što ima da pomogne u borbi protiv Rusije. Potrošnja na odbranu je visoka u vreme kada je Ministarstvo finansija takođe pod pritiskom da pomogne u ublažavanju cenovnog šoka izazvanog energetskom krizom.

Velika ulaganja

Velika ulaganja su takođe potrebna da bi izvozni gigant upravljao svojom ekonomskom transformacijom od oslanjanja na jeftinu rusku energiju ili kineske komponente do oslanjanja na različite izvore. A vladavina u tripartitnoj koaliciji znači da rešavanje svakog izazova neizbežno uključuje argumente koji bi mogli da uzdrmaju krhko partnerstvo.

Šolcova vlada je uspela da sprovede deo svog programa, uključujući povećanje minimalne plate i reformu naknada za nezaposlene. Ali sa bezbrojnim krizama koje se nastavljaju, kancelarkina popularnost je opala.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc

 

Anketa objavljena u avgustu pokazala je da 62 odsto Nemaca ima negativno mišljenje o njemu, u poređenju sa oko 39 odsto u martu.

Tenzije sa partnerima u inostranstvu

Pored nesuglasica kod kuće, bilo je i tenzija sa partnerima u inostranstvu. Saveznici u Evropskoj uniji bili su uznemireni što je Šolc najavio ogroman energetski fond od 200 milijardi evra bez prethodnog konsultovanja sa njima, tvrdeći da je trebalo da se fokusira na mere širom EU.

Tenzije su se takođe pojavile u ključnim odnosima između Berlina i Pariza oko pitanja u rasponu od energetskog fonda do nemačkih planova finansiranja odbrane. Za razliku od Merkelove, koja je važila za ličnost za slušanje u Evropi, Šolc do sada nije uspeo da zakorači u tu ulogu na međunarodnoj sceni.

Odlazak Merkelove "ostavio je prazninu", rekao je Erik Moris iz briselske kancelarije Fondacije Robert Šuman.

Šolc se "muči da ostavi trag na evropskom nivou… Još uvek pokušava da pronađe svoj put, nema iskustvo Angele Merkel".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Angela Merkel

 

Stav da Šolc želi da "ide sam" ojačao je kada je, kao prvi lider G7 od početka pandemije, u novembru posetio Kinu, u pratnji delegacije nemačkih poslovnih lidera. Kancelarka se suočila sa optužbama da vodi istu merkantilističku spoljnu politiku usredsređenu na trgovinu kao i prethodne nemačke vlade, koja je videla da su ekonomske veze sa autoritarnom Rusijom cvetale, ali je na kraju ostavila Berlin ranjivim, piše Index.hr.

Šta ga čeka u drugoj godini mandata?

Dok Šolc ulazi u drugu godinu na poslu, mnogi otvoreni izazovi će ga i dalje opterećivati. Visoke cene energije ostaće veliki problem, posebno za nemačke proizvođače, velike potrošače električne energije, rekao je Sudha David-Vilp, direktor berlinske kancelarije američkog trusta mozgova German Marshall Fund.

- Obezbeđivanje konkurentnosti Nemačke u svetlu rastućih troškova energije, posebno u industrijama kao što su hemijska proizvodnja i proizvodnja čelika, predstavlja veliki izazov za Šolca - rekla je ona.

Energetski fond "je samo kratkoročno rešenje. Niko ne zna kada će cene energije pasti na predratne nivoe".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading