RATNE IGRE RUSIJE! ZAPADNE ZEMLJE U PANICI: Kremlj nudi Iranu i Severnoj Koreji podršku bez presedana, a evo šta traži zauzvrat

Autor:

Svet

10.12.2022

09:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija pokušava da kupi napredno oružje od Irana i Severne Koreje i zauzvrat nudi "vojnu podršku bez presedana", upozorila je sinoć britanska izaslanica u UN Barbara Vudvord.

RATNE IGRE RUSIJE! ZAPADNE ZEMLJE U PANICI: Kremlj nudi Iranu i Severnoj Koreji podršku bez presedana, a evo šta traži zauzvrat

Foto: Tanjug/AP

Vudvord je rekla Savetu bezbednosti UN u Njujorku da Moskva pokušava da nabavi oružje kako bi popunila svoje iscrpljene zalihe oružja tokom zime.

Njene snage su koristile stotine dronova i projektila iz Irana da "ubijaju civile i ilegalno gađaju civilnu infrastrukturu" u Ukrajini, rekla je ona.

Republika

Foto: Tanjug/AP

rat u Ukrajini

 

- Rusija sada pokušava da nabavi više oružja, uključujući stotine balističkih raketa - dodala je, prenosi Dejli mejl.

Kako kaže, zauzvrat, Rusija nudi Iranu neviđen nivo vojne i tehničke podrške.

- Zabrinuti smo što Rusija namerava da Iranu obezbedi naprednije vojne komponente, što će omogućiti toj zemlji da ojača svoje kapacitete naoružanja - dodaje.

Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da je Rusija verovatno dobila dopunu iranskih bespilotnih letelica Šahid-131 i 136, uz izveštaje o napadima koji su uključivali ove uređaje u poslednje tri nedelje.

Republika

Foto: Printskrin/Tviter/@Gerashchenko_en

rat u Ukrajini

Sjedinjene Države su takođe izrazile zabrinutost zbog "vojnog partnerstva velikih razmera“ između Rusije i Irana, opisujući ga kao "štetno" za Ukrajinu, susede Irana i ostatak sveta.

Vašington je juče saopštio da šalje još 231 milion funti vojne pomoći za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane protiv dronova.

Džon Kirbi, portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost, izrazio je zabrinutost zbog "produbljivanja i rasta odbrambenog partnerstva" između Irana i Rusije i rekao da će SAD pokušati da ga poremete.

Vudvord je rekla da je Velika Britanija "gotovo sigurna da Rusija pokušava da nabavi oružje iz Severne Koreje i drugih država pod velikim sankcijama, pošto se njihove zalihe osetno smanjuju“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

rat u Ukrajini

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, upozorio je juče da bi sukob mogao izmaći kontroli - u rat između Rusije i zapadne alijanse.

- U Ukrajini je užasan rat. To je takođe rat koji može da postane punopravan rat koji se širi u veliki rat između NATO-a i Rusije. Radimo svaki dan da to izbegnemo - dodao je.


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading