DANAS DODELA NOBELOVIH NAGRADA! Evo ko su dobitnici!

Autor:

Svet

10.12.2022

08:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dodela Nobelovih nagrada organizuje se tradicionalno 10. decembra na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

DANAS DODELA NOBELOVIH NAGRADA! Evo ko su dobitnici!

Foto: Tanjug/AP

Nobelove nagrade biće dodeljene u subotu u Oslu i Stokholmu, a najprestižnija, ona za mir, biće dodeljena u Oslu beloruskom aktivisti Alešu Bjaljaku, organizaciji za ljudska prava Memorijal iz Rusije i Centru za građanske slobode iz Ukrajine.

Ostale nagrade, čiji su dobitnici proglašeni u oktobru, biće dodeljene u Stokholmu.

Šefica Ukrajinskog centra za građanske slobode Oleksandra Matvijačuk pozvala je u petak da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sudi pred međunarodnim tribunalom za rat u Ukrajini. Ova advokatica za ljudska prava rekla je novinarima u Oslu da je uverena da će Putin pre ili kasnije biti izveden pred lice pravde, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Ove godine nagradu za medicinu dobija švedski genetičar Svante Paab. Nobelovci za fiziku su Alen Aspekt, Džon F. Klauzer i Anton Cajlinger, a nagrada za hemiju biće dodeljena Kerolin R. Bertoci, Mortenu Meldalu i Karlu Bariju Šarplesu.

Nobelovu nagradu za književnost dobila je francuska književnica Ani Erno, a laureati za ekonomiju su Ben S. Bernanke, Daglas V. Dajmond i Filip H. Dibvig.

Nobelove nagrade tradicionalno se dodeljuju 10. decembra, na godišnjicu smrti Alfreda Nobela. Svaka nagrada pobedniku donosi ček u iznosu od 10 miliona švedskih kruna (900.000 evra). Ako ima više pobednika, ovaj iznos se deli između njih.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading