POSTIGNUT DOGOVOR RUSIJE I SAD! Viktor But razmenjen za američku košarkašicu Britni Grejner!

Autor:

Svet

08.12.2022

15:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija i SAD uspele su da se dogovore oko razmene zarobljenika, ruskog državljanina Viktora Buta i košarkašice Britni Grejner.

POSTIGNUT DOGOVOR RUSIJE I SAD! Viktor But razmenjen za američku košarkašicu Britni Grejner!

Foto: Tanjug/AP

Tanjug/AP

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je danas na aerodromu u Abu Dabiju završena procedura razmene - ruski državljanin Viktor But oslobođen je iz američkog zatvora i prebačen u Rusiju, a iz ruskog zatvora oslobođena je američka košarkašica Britni Grejner.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor But

- Rusija je dugo vremena pregovarala sa Sjedinjenim Američkim Državama o oslobađanju Viktora Buta. Vašington je kategorički odbijao dijalog koji je uključivao Buta u plan razmene zatvorenika - ističe se u saopštenju.

Moskva nastavlja aktivan rad na spasavanju sunarodnika

Takođe se dodaje, da je Moskva, „ipak, nastavila aktivan rad na spasavanju sunarodnika“.

Prema saopštenju, zahvaljujući preduzetim naporima, Rusija je uspela da dogovori sa američkom stranom razmenu Buta za Grejnerovu.
Republika

Foto: Tanjug/AP

Viktor But se vraća u domovinu

- Ruski državljanin je vraćen u otadžbinu - naglašava se u saopštenju.

Poverenica za ljudska prava u Rusiji Tatjana Moskaljkova istakla je da je odluka o Butu još uspešnija, jer je pomilovan, kao i Grejnerova, što im daje mogućnost da se slobodno kreću.

Razmena Buta i Grejnerove protekla je u visokoj tajnosti, rekao je advokat ruskog državljanina Stiv Zisu.

- Ogromna radost! Najzad! Upravo sam saznao da je obavljena razmena Viktora za Grejnerovu. Do sada nije bilo potpunih informacija, ovoga puta je sve bilo u najvišem stepenu poverljivo, ali bilo je pretpostavki da to može da se desi danas - rekao je advokat.

Bajden: Nastavićemo pregovore u duhu dobre volje


Američki predsednik Džozef Bajden je izjavio da je razgovarao sa Grejner, da je na putu ka SAD i da će se uskoro videti s porodicom.

- Želim da zahvalim Ujedinjenim Arapskim Emiratima za pomoć u vraćanju Britni - rekao je Bajden tokom vanrednog obraćanja novinarima.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

On je dodao da će SAD nastaviti „u duhu dobre volje" da pregovaraju o oslobađanju američkog državljanina Pola Vilana.

Prethodno je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer izjavila da je američki predsednik Džo Bajden pokazao da želi da preduzme sve korake i donese teške odluke kako bi vratio Amerikance kući.

Inače, Viktor But je ruski biznismen koji je na zahtev Vašingtona uhapšen na Tajlandu 2008. godine, prebačen u SAD i tamo osuđen na 25 godina zatvora 2012. godine zbog „namere ilegalne trgovine oružjem i podrške terorizmu“. But je negirao sve optužbe.

Britni Grajner je američka košarkašica koja je igrala u ruskim klubovima, a 17. februara 2022. privedena je na aerodromu u Moskvi zbog šverca droge/nedozvoljenih sredstava.
Krajem jula, Vašington je, prema medijima, predložio Moskvi razmenu Buta za Pola Vilana koji je osuđen u Rusiji zbog špijunaže i Grejnerove, koja je u avgustu osuđena na devet godina zatvora zbog krijumčarenja narkotika.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading