PAKLENI PLAN UKRAJINE: Iza napada na ruske vazdušne baze krije se BRUTALNA TAKTIKA KIJEVA!

Autor:

Svet

07.12.2022

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Višestruki napadi na rusku vojnu infrastrukturu ove nedelje usmerili su pažnju na napore Ukrajine da razvije borbene bespilotne letelice većeg dometa.

PAKLENI PLAN UKRAJINE: Iza napada na ruske vazdušne baze krije se BRUTALNA TAKTIKA KIJEVA!

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

Rusko Ministarstvo odbrane izvestilo je o udarima na dve vazdušne baze u ponedeljak – praćene napadom na aerodrom u utorak. Ove napade izvele su ukrajinske bespilotne letelice, za koje tvrdi da ih je oborila ruska protivvazdušna odbrana, prenpsi CNN.

Republika

Foto: Twitter/Printscreen

napad na vazdušne baze

 

Slike iz satelita i fotografije, pokazuju da je naneta šteta ruskim vojnim avionima u jednoj bazi u regionu Rjazanj.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane nije dalo zvaničan komentar o eksplozijama, a ukrajinska vlada nije priznala da je dodala dronove dugog dometa u svoj arsenal.

Međutim, visoki ukrajinski zvaničnik objavio je na Tviteru zagonetnu poruku koja nagoveštava mogućnost da Kijev zaista stoji iza napada.

- Zemlja je okrugla – otkrio je Galileo. Astronomija se nije proučavala u Kremlju, dajući prednost dvorskim astrolozima. Da jeste, znali bi: ako se nešto lansira u vazdušni prostor drugih zemalja, pre ili kasnije će se nepoznati leteći objekti vratiti na polaznu tačku - rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

Državni proizvođač oružja Ukroboronprom je nekoliko puta u poslednjih nekoliko nedelja nagovestio da je blizu završetka radova na novom dronu dugog dometa. U oktobru je objavio na Fejsbuku – zajedno sa slikom onoga što je izgledalo kao deo strukture drona:

"Domet je 1000 km (621 milja), težina borbene jedinice je 75 kg (165 funti)".

 

 

Mesec dana kasnije, 24. novembra, Ukroboronprom je objavio još jedan post: "Sledeća faza testiranja bespilotnih letelica – U ime načelnika Generalštaba, spremamo se za  testiranja pod dejstvom elektronskog ratovanja".

U utorak ujutro došlo je do udara dronom na aerodrom u ruskoj oblasti Kursk, koja se graniči sa Ukrajinom, prema regionalnom guverneru.

- Usled napada dronom, zapalio se tanker za naftu u blizini aerodroma Kursk. Žrtava nije bilo. Požar se lokalizuje. Hitne službe rade na licu mesta - rekao je guverner regiona Roman Starovojt na Telegramu.

Zvanični Telegram kanal Kurske oblasti saopštio je da Moskovske železnice pomažu u gašenju "požara na aerodromu".

Republika

Foto: Tanjug/AP, pixabay.com

rat u Ukrajini, ilustracija

 

Starovojt je na Telegramu rekao i da je održao sastanak "antiterorističke komisije" i odlučio da "žuti stepen terorističke opasnosti” produži za još 15 dana.

U naknadnoj poruci dodaje se da je nastava u dve škole otkazana nakon incidenta. Udar je usledio dan nakon što je Rusija okrivila Ukrajinu za napade dronovima na dve ruske vojne vazdušne baze.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Ukrajina upotrebila bespilotne letelice za napad na dva ruska vojna aerodroma u ponedeljak ujutru, navodi se u saopštenju zvanične ruske novinske agencije RIA Novosti.

Dve baze, prema ruskom Ministarstvu odbrane, nalaze se stotinama milja unutar ruske teritorije i izvan dometa ukrajinskog deklarisanog arsenala dronova. Nisu objavljeni snimci ili slike ostataka dronova.

U zapadnom ruskom gradu Engelsu, koji se nalazi oko 500 milja (više od 800 kilometara) jugoistočno od Moskve, čini se da snimci CCTV-a pokazuju eksploziju koja je osvetlila nebo oko 6 sati ujutro po lokalnom vremenu u ponedeljak ujutro.

U lučkom gradu se nalazi aerodrom Engels-2, strateška vazdušna baza bombardera, koja se nalazila otprilike 3,7 milja (skoro 6 kilometara) od mesta gde su snimljeni CCTV snimci.

Guverner Saratovske oblasti Roman Busargin uverio je stanovnike na Telegramu da nije oštećena nijedna civilna infrastruktura. On je priznao da su se društvenim mrežama i medijima širile informacije o "o jakom prasku u Engelsu u ranim jutarnjim satima".

Poslednji napad je u gerilskom stilu


Poslednji napad u gerilskom stilu u ponedeljak pokazuje taktičku genijalnost Ukrajine u njenoj teškoj borbi protiv Rusije. I stalna sposobnost Kijeva da iznenadi Rusiju, Krajem oktobra Ukrajina je zatekla Moskvu kada je rano ujutro izvela napad vazdušnim i morskim dronom na krimsku luku Sevastopolj, dom ruske okupatorske crnomorske flote. Nekoliko ruskih fregata je navodno onesposobljeno, uključujući i vodeći brod Admiral Makarov, repnosi Gardijan.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading