BAHMUT POPUT KLANICE, OKO BORACA TEKU POTOCI KRVI: Isplivale jezive fotografije ukrajinskih vojnika! Ovo bojno polje podseća na prizor iz Prvog svetskog rata (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Autor: Sav pakao rata u Ukrajini

Svet

07.12.2022

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prizor rovova, beskrajnog blata i masovnog uništenja i panjeva koji izranjaju iz močvarnog, zgrušanog pejzaža, sa pravom se povezuje sa Prvim svetskim ratom.

BAHMUT POPUT KLANICE, OKO BORACA TEKU POTOCI KRVI: Isplivale jezive fotografije ukrajinskih vojnika! Ovo bojno polje podseća na prizor iz Prvog svetskog rata (UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE)

Foto: Profimedia

Ali u Ukrajini danas, jedna zastrašujuća bitka se pretvorila u isti žestoki rovovski rat koji je viđen pre jednog veka u severnoj Evropi.

Već nekoliko meseci, ruske i ukrajinske snage bore se za kontrolu nad gradom Bahmutom na istoku Ukrajine — u onome što je suštinski ključni deo veće bitke za kontrolu nad Donbasom.

Donbas je region na istoku Ukrajine koji sadrži dve proruske, takozvane republike za koje Rusija kaže da želi da ih oslobodi.

Međutim, kako se "Bitka kod Bahmuta" nastavlja, ova oblast je upoređena sa "vrtlogom" i za ukrajinske i za ruske snage (redovnih jedinica i plaćenika, Vagner grupa) koje trpe ono što je veruje se da je reč o teškim žrtvama sa malo teritorijalnih dobitaka, prenosi CNBC.

Borbe su ovo područje pretvorile u mesto puno blata, rovova i uništenog drveća.

 

 

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak na kojima se vide rovovi na tom području, tvrdeći da ukrajinske snage već mesecima drže liniju, uprkos stalnom i jakom bombardovanju od ruskih snaga.

Neki analitičari objavili su fotografije, upoređujući prizore uništenja sa bitkom za Verdun u Prvom svetskom ratu, sa krvavom bitkom Francuza i Nemaca, koja je trajala od februara do decembra 1916. godine.

Jedna od najdužih i najžešćih bitaka tokom rata, smatra se i jednom od najkrvavijih. Procenjuje se da su i Francuska i Nemačka imale stotine hiljada žrtava. Na kraju, francuske snage su dobile bitku, ali je ona simbolizovala ogromnu destruktivnost i ljudsku cenu rata.

Na društvcenoj mreži Tviter takođe se širi poređenje crnobelih fotografija bitke kod Verduna iz Prvog svetskog rata, kao i onih iz blizine Bahmuta snimljene u novembru 2022.

Osim savremene vojne uniforme Ukrajinaca, sve drugo izgleda manje-više isto. Levo je Verdun, a desno Bahmut:

 

 

Bahmut se nalazi na jednoj od glavnih ruta između gradova Donjecka i Slavjanska u Donjeckoj oblasti, koja čini deo industrijskog srca Ukrajine Donbasa.

Zauzimanje grada postalo je ključni strateški cilj ruskih snaga koje veruju da bi im njegovo zauzimanje omogućilo da preseku ukrajinske linije snabdevanja i omogućilo da napreduju prema Slavjansku i Kramatorsku pod kontrolom Ukrajine.

Rusi mesecima očajnički pokušavaju da zauzmu grad

U kaljuzi Bahmuta zaglavljeno je na hiljade ljudskih života i na tone uništene opreme dok Rusi mesecima očajnički pokušavaju zauzeti grad, a Ukrajinci se svim snagama bore da ga zadrže. Većina od 70.000 građana je pobegla, ostavljajući za sobom samo razrovane ulice kojima neprestano odjekuje zvuk granatiranja. I danju i noću. Kraj novembra je, kako prenose mediji, posebno bio paklen, a s dolaskom zime najnoviji snimci koji stižu sa  fronta pokazuju neverovatne uslove u kojima promrzli vojnici ratuju. Njihovi rovovi do grla su puni blata, a dokle god pogled seže ne vidi se ništa osim kaljuge, piše Jutarnji.

Zbog intenzivnog granatiranja i drveće je potpuno posečeno. Ko god je ovih dana gledao film "Na Zapadu ništa novo“ , ove slike potpuno su ga vratile u Prvi svetski rat.

Ledni mraz u hladnom jutru kao mrtvački pokrov visi nad glavama vojnika dok oko njih teku potoci krvi, a sve ih to drži zajedno u rovu na način koji malo ko od nas može zasita da razume.

U bolnicu non stop pristižu ranjenici

Reporteri Njujork tajmsa sa lica mesta opisuju kako u bahmutsku bolnicu stalno pristižu vozila hitne pomoći, ona oklopna kao i lični automobili koji non stop dovoze ranjene ukrajinske vojnike.

- Zaustavljaju se uz vrištanje, jedno za drugim i izvlače ranjene ispred jedine vojne bolnice u gradu - piše NYT.

- Vojnik kome pomažu njegovi suborci, s potpuno izobličenim licem od ranjavanja prošao je kroz glavna vrata bolnice. Tamnozelena nosila koja su ga čekala bila su jedna od nekoliko još prekrivenih krvlju. Do petka oko podneva lekari su izbrojali 50 ranjenih, među kojima su većina bili vojnici. Dan pre bio je još gori: kroz vrata bolnice prošlo je 240 ljudi, onih s prostrelnim ranama, povređenih gelerima i s potresom mozga, navodi Njujork tajms.

Fotografije pakla

Pojavile su se i fotografije ranjenih ukrajinskih vojnika, koji svedoče o paklu u Bahmutu.

Republika

Foto: Profimedia

ranjeni vojnici, Bahmut

 

Republika

Foto: Profimedia

ranjeni vojnici, Bahmut

 

Republika

Foto: Tanjug/AP

ranjeni vojnici, Bahmut

 

One zapravo oslikavaju sve užase rata na istoku Ukrajine.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading