SVET U ŠOKU! JEDNA ZEMLJA DONELA DO SADA NEVIĐEN ZAKON: Zabranjeni su polni odnosi izvan braka - ko prekrši pravilo ide u ZATVOR!

Autor:

Svet

06.12.2022

09:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novim zakonom je zabranjen i zajednički život parova pre venčanja.

SVET U ŠOKU! JEDNA ZEMLJA DONELA DO SADA NEVIĐEN ZAKON: Zabranjeni su polni odnosi izvan braka - ko prekrši pravilo ide u ZATVOR!

Foto: Shutterstock

Indonezija, ulice Indonezije

Parlament Indonezije usvojio je krivični zakonik koji zabranjuje polne odnose izvan braka i za to delo predviđa kaznu zatvora do jedne godine. Taj zakon predstavlja deo pravnih promena za koje kritičari kažu da potkopavaju građanske slobode u trećoj po veličini demokratiji na svetu, prenosi Rojters.

Nove odredbe, koje će važiti za Indonežane i strance zabranjuje i zajednički život parova pre venčanja.

 

Donet je uz podršku svih političkih partija i uprkos upozorenjima poslovnih grupa da bi to moglo da uplaši turiste i nanese štetu investicijama. 

Međutim, zakon neće stupiti na snagu tri godine kako bi se omogućila izrada propisa.

Trenutno, Indonezija zabranjuje preljubu, ali ne i polne odnose pre braka.

Zakonik uključuje zabranu crne magije, vređanje predsednika ili državnih institucija, širenje stavova protiv državne ideologije, i organizovanje protesta bez obaveštenja. 

Kritičari smatraju da se novi zakoni mogu koristiti za kontrolu morala u najvećoj naciji na svetu sa muslimanskom većinom, u kojoj se, kako navodi Rojters, beleži porast verskog konzervativizma poslednjih godina.

Maulana Jusran, zamenik šefa odbora turističke industrije Indonezije rekao je da je novi zakon "potpuno kontraproduktivan" u trenutku kada su privreda i turizam počeli da se oporavljaju od pandemije. 

- Hoteli ili bilo koji smeštajni objekti su kao drugi domovi za turiste. Ratifikacijom ovog krivičnog zakonika, hoteli su sada problematična mesta - rekao je Jusran.

Poslanici su pozdravili usvajanje krivičnog zakonika, dok su protivnici istakli odredbe za koje kažu da du društveno regresivne, da obuzdavaju slobodu govora i da će predstavljati "ogromno nazadovanje" u demokratskim slobodama posle pada autoritarnog lidera Suharta 1998.

Revidiranje krivičnog zakonika razmatra se još od 1945. godine, kada je Indonezija proglasila nezavisnost od Holandije. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Riki

06.12.2022 13:41

Bravo Putine legendo...tako trebaju i ostale zemlje da urade,treba tu otpad ocistit sa zemlje.Bog je stvorio covjeka i zenu na zemlju da se uzimaju,a ne musko sa muskom i zena sa zenom.Iztrijebit tu gamad treba