ČELNIK JEDNE OD NAJVEĆIH SVETSKIH KOMPANIJA O ENERGETSKOJ KRIZI: Biće potrebne godine da se cene vrate na nivo pre rata

Autor:

Svet

04.12.2022

16:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

BIĆE potrebne godine da se cene energenata vrate na nivo pre rata u Ukrajini, rekao je za BBC direktor jedne od najvećih svetskih energetskih kompanija "Enel" Frančesko Staraće.

ČELNIK JEDNE OD NAJVEĆIH SVETSKIH KOMPANIJA O ENERGETSKOJ KRIZI: Biće potrebne godine da se cene vrate na nivo pre rata

Foto: Tanjug/AP

Staraće je rekao da smanjenje cena zavisi od novih izvora energenata kao što su obnovljivi izvori energije i toplotne pumpe.

On je rekao da je kompanija, koja proizvodi i distribuira struju i gas, ove godine pokušala da zaštiti svojih 20 miliona evropskih kupaca od nestabilnosti tržišta energije.

Italijanski energetski gigant prodaje struju za više od 70 miliona domova i preduzeća u više od 30 zemalja.

Ali kompanija "Enel" planira da napusti mnoge od tih zemalja jer se fokusira na obnovljive izvore energije, a takođe želi da smanji svoje ogromne dugove od oko 63 milijarde dolara. Ulaže velika sredstva u proizvodnju solarnih panela dok proširuje postojeću fabriku na Siciliji i gradi novu u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi BBC.

Rastuće cene energenata najviše su doprinele inflaciji i krizi troškova života u Velikoj Britaniji, SAD i evrozoni.

- Globalna energetska kriza izazvana invazijom Rusije na Ukrajinu pokazala je koliko je zavisnost od jednog jedinog izvora energije opasna za Evropu - rekao je Staraće.

Kako je rekao, budućnost će biti "ekstremno dekarbonizovana" i zavisiće od nuklearne i obnovljive energije, međutim i taj prelazak na obnovljive izvore energije takođe nosi rizike.

Staraće je rekao da se Zapad previše oslanja na Kinu u pogledu obnovljivih izvora energije i drugih dobara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading