PSIHOVIRUSI? ČUDNI TAJNI DOKUMET RUSKIH OBAVEŠTAJACA: Čuvare Kremlja mogli bi da kontrolišu neprijatelji sa hipnotičkim sposobnostima

Autor:

Svet

04.12.2022

13:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Procureli dokument iz Kremlja sadrži detalje koji kao da su izašli iz Marvelovog filma “Kapetan Amerika: Zimski vojnik” – od toga da se vojnici mogu hipnotizirati do napora da se spreči “infekcija” od strane “psihogeneratora”.

PSIHOVIRUSI? ČUDNI TAJNI DOKUMET RUSKIH OBAVEŠTAJACA: Čuvare Kremlja mogli bi da kontrolišu neprijatelji sa hipnotičkim sposobnostima

Foto: tanjug/AP

Prema memorandumu u koji je uvid imao ruski istraživački list “Insajder”, služba bezbednosti Kremlja zabrinuta je da bi u slučaju državnog udara ili pojačanog vojnog sukoba njeni agenti mogli biti kompromitovani hipnozom i nizom drugih tehnika za “psihološko inficiranje”.

Tajni dokument pokriva skup posebnih mera za Federalnu službu zaštite, agenciju koja se bavi bezbednošću top zvaničnika Kremlja, uključujući predsednika Rusije Vladimira Putina. Te mere su iznete u četiri dela, uključujući slučajeve kad treba da se uvede ratno stanje, kao i nedeljne političke obuke, kolektivne odlaske u crkvu i identifikaciju oficira sa “nestabilnom psihom”.

List koji je imao uvid u dokument nema veze sa istoimenom američkom kompanijom “Insajder”. Kopiju memoranduma takođe je u ponedeljak objavio ukrajinski magazin Focus.ua.

"Psihovirusi" i "psihogeneratori"

Procurili dokument opisuje plan za jačanje mentalne otpornosti oficira i navodi kako neodređeni neprijatelji mogu da koriste niz tajnih metoda za “smanjenje psihološke stabilnosti osoblja” i učine ih “nespremnima za otpor”.

Neke od pretnji su među onima o kojima se uobičajeno diskutuje širom globusa, poput uticaja medija, društvenih pokreta, verskih organizacija i agenata ubačenih u nevladine organizacije. Međutim, memorandum takođe upozorava na “kompjuterske psihoviruse” koji bi mogli da inficiraju korisnika. Takođe se govori o “psihogeneratorima” – kako navodi ruski “Insajder” urbanom mitu iz sovjetskog doba koji opisuje uređaje koji mogu da sa daljine čitaju misli, prenosi Blic.

U memorandumu se pominju neprijatelji “sposobni da psihološki zaraze osoblje”, koji poseduju “hipnotičke sposobnosti”. Ipak, ne navodi se ko su ti pojedinci. Takođe se kao pretnje označavaju psihoaktivne hemikalije i reklamni proizvodi, bez iznošenja više detalja, prenosi “Jahu njuz”.

Republika

Foto: tanjug/AP

Kremlj

 

Predložene mere odbrane

Kako bi se izborili sa uticajem spoljnih sila, zvaničnici Kremlja su predložili korišćenje “kontrasugestije”, “kontrauverenja”, “presretanja inicijative” i “zamene prigovora”, navodi se u dokumentu. Takođe su sugerisali vođenje intervjua sa čuvarima Kremlja radi izgradnje njihovog samopouzdanja i uparivanje otpornijih oficira sa onima koji su psihološki ranjiviji.

Plan treba da nadgleda general Aleksander Komov, zamenik direktora Federalne službe zaštite, a neimenovani izvor iz službe bezbednosti Kremlja rekao je da Komov gaji duboki interes za astrologiju i pseudonauku, navodi “Insajder”, koji nije mogao da nezavisno potvrdi autentičnost ovakvih tvrdnji.

“Jahu njuz” prenosi da služba za štampu ruske vlade i Federalna služba zaštite nisu reagovale na zahteve za komentar pomenutih navoda.

CIA i hipnoza

Hipnoza je i dalje jedan od kontroverznih fenomena današnjice, što potvrđuje ekspanzija ovog metoda - uglavnom vezano za lečenje - uz istovremeno stalno osporavanje od strane nauke.

Pre četiri godine je poznati lovac na vladine tajne objavio dokumenta o detaljima CIA eksperimenata "modifikacije ponašanja" tokom Hladnog rata (rangiranih od samo bizarnih do onih od kojih se prevrće stomak), otkrivenih pod zakonom o slobodi informisanja.

Dokumenta su objavljena na "Blek Voltu", internet stranici koja objavljuje dosta vladinih dokumenata o paranormalnim aktivnostima, NLO i eksperimentima kontrole uma. Iako izgleda kao marginalna internet zajednica koja se upušta u paranoidne klišee, ovaj sajt je takođe i najveći magacin svoje vrste, sa više od dva miliona stranica informacija.

Dokumenti su navodno pokazala neke nepoznate, uznemirujuće trenutke namera CIA da razviju tehnike kontrole uma i serume istine, kao deo "Mkultra" projekta, koji je agencija priznala da je tajno vodila do 1973.

Otkrića uključuju dokumenta "uspešnog" napora iz 1960-tih godina da se stvori šest pasa koji bi "poštovali" komplet osnovnih zapovesti i kod udaljene kontrole. Tu su i dijagrami medicinskih implanata koji "stvaraju električne stimulacije u mozgu" i prisiljavaju na izvršenje zapovesti.

 

 

Vlasnik sajta, 37-godišnji Džon Grinvald, dobio je i katalizovao dokumenta, prvenstveno od vlade na osnovu zakona o slobodi informisanja. Već više od dvadeset godina producira televizijske emisije o paranormalnim aktivnostima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading