DŽONATAN JE NAJSTARIJA KOPNENA ŽIVOTINJA NA SVETU: Kornjača napunila 190 godina

Autor:

Svet

04.12.2022

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džonatan, 190-godišnja džinovska kornjača, živi na ostrvu Sveta Jelena u južnom Pacifiku od 1882. nakon što se preselio sa Sejšela, a svake godine se održavaju svečanosti povodom njegovog rođendana.

DŽONATAN JE NAJSTARIJA KOPNENA ŽIVOTINJA NA SVETU: Kornjača napunila 190 godina

Foto: Profimedia

Džinovska kornjača koja drži rekord kao najstarija kopnena životinja na svetu napunila je 190 godina.

Džonatan koji je dugačak 1,2 metra živi na ostrvu Sveta Jelena u južnom Pacifiku, a svečanosti su organizovane povodom proslave njegove značajne godišnjice.

One se završavaju trodnevnom žurkom.

Republika

Foto: YouTube/Printscreen

kornjača Džonatan

 

Džonatan - koji je sada slep - prvi put je doveden na britansku prekomorsku teritoriju sa Sejšela 1882. kada je imao oko 50 godina, prenosi Miror.

Džonatan je dat na poklon tadašnjem guverneru Vilijamu Grej-Vilsonu i od tada živi u vili Plantation House, gde sadašnji guverner Najdžel Filips živi.

Život najstarije kornjače na svetu

Na Svetoj Jeleni, Džonatan je poput slavne ličnosti. Starija životinja živi pored tri druge džinovske kornjače - Dejvida, Eme i Freda.

Iako je starost Džonatana ostavila slepim i bez čula mirisa, njegov sluh je odličan. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, on dobro reaguje na zvuk glasa svog veterinara.

Uprkos tome što neka od njegovih čula sada otkazuju, Džonatanov veterinar, Džo Holins, rekao je za Ginisovu knjigu rekorda da životinja i dalje ima dovoljno energije - iako to varira u zavisnosti od vremena.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading