EKSPRESAN ODGOVOR RUSIJE NA OGRANIČENJE CENE RUSKE NAFTE: Evropa će od sada živeti bez nje!

Autor:

Svet

04.12.2022

07:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rusija je odbacila uvođenje zapadne granice cena na izvoznu cenu svoje nafte, rekavši da će „Evropa sada živeti bez ruske nafte“.

EKSPRESAN ODGOVOR RUSIJE NA OGRANIČENJE CENE RUSKE NAFTE: Evropa će od sada živeti bez nje!

Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Podsetimo, ranije smo najavili da je grupa G7, koja okuplja najmoćnije svetske ekonomije, zajedno sa Australijom i Evropskom unijom, dogovorila uvođenje granice cene od 60 američkih dolara po barelu ruske nafte.

To je potez zapadnih zemalja koje žele da spreče eksploziju cena, ali i da ruskom predsedniku Vladimiru Putinu uskrate sredstva koja su mu potrebna za finansiranje rata u Ukrajini. Putinov portparol Dmitrij Peskov takođe je danas prokomentarisao ograničenje cena, rekavši da Moskva to „neće prihvatiti“, prenosi ruska prorežimska agencija RIA.

„Već smo stavili do znanja da nećemo prodavati naftu zemljama koje podržavaju ograničenja cena“

Peskov je rekao da će Rusija sprovesti „brzu analizu“ dogovora o ograničenju cena, a zatim će odgovoriti. Međutim, uoči zvaničnog odgovora Moskve, značajna poruka stigla je od Mihajla Uljanova, stalnog predstavnika Moskve pri međunarodnim organizacijama u Beču, koji je rekao da će evropske zemlje koje podržavaju ograničenje cena zažaliti zbog svoje odluke.

Od ove godine Evropa će živeti bez ruske nafte“, objavio je Uljanov na Tviteru i dodao: „Moskva je već jasno stavila do znanja da neće prodavati naftu zemljama koje podržavaju antitržišna ograničenja cena. Samo sačekajte, uskoro će EU optužuju Rusiju da koristi naftu kao oružje“.

SAD: Ograničenje cena će odmah prekinuti Putinov glavni izvor prihoda

Novo ograničenje cene ruske nafte, koje su juče dogovorile članice Evropske unije, a danas potvrdile članice G7 i Australija, „odmah će prekinuti Putinov glavni izvor prihoda”, kažu SAD. Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je ograničenje, koje su juče formalno odobrili zapadni saveznici, došlo posle meseci napornog rada.

Ograničenje sprečava zemlje da plaćaju više od 60 dolara po barelu za morski izvoz ruske sirove nafte. Trebalo bi da stupi na snagu 5. decembra ili ubrzo nakon toga. „Zemlje sa niskim i srednjim prihodima koje su bile pod velikim uticajem visokih cena energije i hrane imaće posebne koristi od ovog ograničenja“, rekla je Jelen.

Ona je takođe dodala da bi to dodatno ograničilo finansije ruskog predsednika Vladimira Putina i ograničilo prihode koje koristi za finansiranje svoje brutalne invazije, dok bi se izbegli poremećaji u globalnim snabdevanjima, što bi moglo da dovede do skoka cena goriva širom sveta.

S obzirom na to da se ruska ekonomija već smanjuje, a budžet sve više rasteže, ograničenje cena će odmah prekinuti Putinov najvažniji izvor prihoda - rekla je Jelen.

Rusija: Nastavićemo da prodajemo našu naftu

Oni su jutros u Kremlju poručili da će nastaviti da prodaju svoju naftu i da su uvereni da će za rusku naftu uvek biti kupaca. "Ovakvi koraci će neminovno rezultirati povećanjem neizvesnosti i nametanjem većih troškova za potrošače sirovina. Bez obzira na trenutno koketiranje sa opasnim i nelegitimnim instrumentom, uvereni smo da će ruska nafta i dalje biti tražena", navodi se u saopštenju ruske ambasade. u SAD navodi se u saopštenju.

Koja je gornja granica cene?

Svrha ograničenja cena, koje je ideja grupe G7, jeste da smanji prihode Rusije od prodaje nafte, a istovremeno spreči rast globalnih cena nakon embarga Evropske unije na uvoz ruske nafte u decembru. 5.

Varšava se usprotivila predloženoj ceni i razmotrila je zadržavanje cene ispod tržišnog nivoa. Poljska je u pregovorima sa EU lobirala da cena bude što niža kako bi smanjila prihode Rusije i ograničila mogućnost Moskve da finansira svoj rat u Ukrajini.

Ambasador Poljske u EU Andžej Sadoš rekao je juče novinarima da je Poljska dala podršku sporazumu, koji uključuje mehanizam da se gornja granica cena zadrži najmanje pet odsto ispod tržišnog nivoa. Američki zvaničnici rekli su da je to sporazum bez presedana, pokazujući odlučnost koalicije da se suprotstavi ruskom ratu.

„To će nam pomoći da stabilizujemo cene energije u svetu“

Portparol Češke, koja trenutno predsedava Savetom EU i nadgleda pregovore unutar Unije, rekao je nakon pristanka Poljske da je njegova zemlja započela pisani proces kroz koji će svih 27 država članica zvanično odobriti sporazum.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će ograničenje cena značajno smanjiti ruske prihode.

- To će nam pomoći da stabilizujemo cene energije širom sveta, od koristi za ekonomije u razvoju širom sveta - napisala je Fon der Lajen na Tviteru, dodajući da će gornja granica biti „podesiva tokom vremena“ kako bi odgovarala razvoju tržišta.

Ograničenje će omogućiti zemljama van EU da nastave da uvoze rusku naftu u inostranstvo, ali će zabraniti brodskim i osiguravajućim kompanijama da rukovode ruskom naftom širom sveta, osim ako se ne proda po ceni ispod gornje granice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading