BRISEL - ŠPIJUNSKI CENTAR PLANETE: Glavni grad EU leglo tajnih agenata iz celog sveta!

Autor:

Svet

02.12.2022

13:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Briselu je registrovano oko 26.000 registriranih diplomata, a isto toliko je u potencijalnih špijuna. Belgijske bezbednosne službe procenjuju da su između 10 i 20 odsto zaposlenih u ambasadama zapravo špijuni

BRISEL - ŠPIJUNSKI CENTAR PLANETE: Glavni grad EU leglo tajnih agenata iz celog sveta!

Foto: Pixabay, Shutterstock

U Briselu je registrovano oko 26.000 registriranih diplomata, a isto toliko je u potencijalnih špijuna.

- Belgijske bezbednosne službe procenjuju da su između 10 i 20 odsto zaposlenih u ambasadama zapravo špijuni - navodi Politiko.

Poslovi u akademskom svetu takođe je mesto za neometan špijunski rad. List podsećai na slučaj kad je Slobodni univerzitet u Briselu 2019. godine zatvorilo Konfučijev institut nakon što se pokazalo da direktor špijunira za Peking.

Briselski mediji prošle godine objavili su vest da je Belgija izbacila iz zemlje kineskog studenta s doktorskih studija jer je zapravo došao zbog špijunaže.

Pogodna profesija

Još jedna dobra profesija za špijunažu je novinarstvo. Novinarima je posao da postavljaju pitanja, a znatiželja poželjna karakterna osobina. Prema belgijskim bezbednosnim službama, jedan od pet kineskih novinara akreditovanih u Briselu verovatno je špijun. Prema tome, u Belgiji su najaktivniji upravo kineski špijuni. O tome se navodno već zbijaju šale. "Kako ih prepoznati? To je poput gej radara. Teško je to objasniti, ali jednom kad znaš, sve postane lakše", objasnio je za jedan bivši evropski diplomata kako prepoznaje špijune.

Republika

Foto: youtube.com/B92

 

Za hvatanje stranih špijuna u Belgiji zadužena je belgijska vlada.

Ali, zaoštravanjem geopolitičke situacije sve se više govori o tome da bi EU trebalo da ima svoju špijunsku organizaciju koja bi koordinisala sa 27 nacionalnih bezbednosnih službi.

Poput evropske CIA

Jedan belgijski funkcioner rekao je da je tema suviše osetljiva i da nacionalne vlade retko žele da sarađuju na takav način. Zato u slučaju Brisela posao pada na leđa belgijske službe državne bezbednosti i vojnih obaveštajnih službi koje sarađuju s kolegama iz 80 zemalja.

Brisel je špijunski centar još od vremena hladnog rata, a prestankom blokovske podele špijunska aktivnost postala je još jača. Belgija se našla u pravom skandalu kad su 2003. godine prislušni uređaji otkriveni u zgradi Evropskog veća.

A velika "bomba" bila je vest da je pre šest godina belgijska služba bezbednosti imala upola manje zaposlenih od prosečne evropske špijunske službe, uprkos velikom broju stranaca u glavnom gradu Belgije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading