UMRO BIVŠI PREDSEDNIK KINE! Otkazalo mu više organa!

Autor:

Svet

30.11.2022

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši predsednik Narodne Republike Kine i Komunističke partije Kine Đang Cemin preminuo je u 96. godini, javljaju kineski mediji.

UMRO BIVŠI PREDSEDNIK KINE! Otkazalo mu više organa!

Foto: Wikipedia/Kremlin.ru / Roman Kubanskiy

Đang Cemin

Đang Cemin je bivši kineski lider, deo treće generacije funkcionera Komunističke partije Kine.

Bio je na položaju generalnog sekretara KP Kine između 1989. i 2002. godine.

Državna novinska agencija "Sinhua" objavila je da je Đijang preminuo od leukemije, usled otkazivanja više organa.

Kako navode kineski državni mediji, bivši kineski lider preminuo je danas nešto posle podneva po lokalnom vremenu, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Reč je o kineskom lideru koji je došao na čelo države nakon krvavog gušenja protesta na Trgu Tjenanmen u Pekingu i oko njega 1989. godine, što je dovelo do međunarodnog izopštenja Kine.

Đang je bio jedna od glavnih ličnosti kineske istorije poslednjih decenija, a vodio je državu u godinama kada se Kina otvorila prema svetu i doživela ekonomski rast. Pod Đangovim upravljanjem, kineska ekonomija je zabeležila ogroman rast, komunisti su ojačali svoju vlast, a Kina je zauzela mesto na vrhu svetskih sila.

Đang je nadgledao mirnu primopredaju Hongkonga 1997. i ulazak Kine u Svetsku trgovinsku organizaciju 2001. godine, što je dovelo do snažnih veza kineske ekonomije sa ekonomijom međunarodne zajednice. Đang je, međutim, kritikovan zbog žestokog obračuna sa verskom sektom Falun Gong 1999. godine, koja je viđena kao pretnja Komunističkoj partiji.

Predsednik Narodne Republike Kine bio je između 1993. i 2003. godine a predsedavajući Centralne vojne komisije između 1989. i 2004. godine.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading